WINE WAVES 11 – Aci Urbajs

I östra Slovenien, cirka 1 timmes bilväg från Ljubljana, ligger Rifnik och här bor Aci Urbajs. Acis första möte med vinmakning var 1969 då hans föräldrar köpte en liten plätt med rankor som hans far sedan brukade och gjorde vin på. Tidigt uppstod en känsla av respekt för naturen och hur man kan leva i samklang med den. Vi snabbspolar till 1987 och Aci får nu egna vinmarker av sina föräldrar som en gåva efter avslutade universitetsstudier – de omfattar 1 ha av övergivna odlingar på Rifniks södra sluttning. Redan 1998 börjar han odla med uteslutande biodynamiska metoder och blev 2000 certifierad – den första i Slovenien! Aci har en hands-off approach till sin vinmakning och menar att det är naturen som skapar vinet. Det här är vin enligt devisen »inget tillsatt eller borttaget«. Behöver vi säga att produktionen är minimal?

Wine Waves 11 innehåller:
1 x Organic Anarchy 2012
Organic Anarchy är en blend på druvorna Welschriesling, Kerner och Chardonnay och som för alla Acis viner är det 2–3 veckors maceration på skalen. Uppväxt sker under 1 år på gamla ekfat. Ett fantastiskt orange-vin med lite ålder. Drick upp inom 2 timmar.

1 x Radicall 3 2016
Radicall 3 är en blend på druvorna Welschriesling, Kerner och Chardonnay med 3 veckors maceration på skalen. Uppväxt sker under 1,5 år på gamla ekfat. Ofiltrerat, naturlig jäst och inget tillsatt svavel. Skillnaden mellan Organic Anarchy och detta vin är att Aci här, efter att han dragit av vinet från jästfällning, lagt över det till ett annat fat och låtit det ligga ytterligare 6 månader innan buteljering. Och namnet då? Jo, Aci menar att resultatet blev väldigt likt de viner som Stanko Radikon gör i Italien. Stanko var en nära vän och mentor för Aci och första året som Aci gjorde detta vin så gick Stanko bort. Aci ser därför detta som ett tecken, en hälsning från sin vän Stanko: »Rad(ikon) Call(ing) from the other side«.

1 x Modra Frankinja 2015
I Slovenien säger man inte Blaufränkish eller Kékfrankos utan Modra Frankinja. Ofiltrerat, naturlig jäst och inget tillsatt svavel. Totalt gör Aci ett fat av detta vin, dvs lite drygt 200 flaskor, och 2015 dricks fantastiskt just nu. Är det här världens bästa Blaufränkish eller vilket namn en nu vill använda? Vi tycker det!