WINE WAVES 12 – Tetramythos

Dags för Grekland! Och dags för Tetramythos! På norra Peloponnesos, vid Kalávryta, gör Aristos and Stathis Spanos tillsammans med Panayiotis Papagiannopoulos vin under namnet Tetramythos. Vingården omfattar i dagsläget 14 hektar. Förutom vinstockar består odlingarna också av mandlar och oliver. Tack vare altituden – 450–1.000 m.ö.h. – är klimatet mer likt de österrikiska Alperna än vad vi annars är vana att hitta vid den här breddgraden. Medelhavssolen tillsammans med vindar från Korintgulfen och en väldigt noggrann vinmakare ger friska viner som är rena och eleganta samt med bra koncentration. Den större delen av arbetet lägger man i vinmarkerna och man är ekologiskt certifierade. Alla viner i Wine Waves 12 är spontanjästa, ofiltrerade samt utan eller mycket låga doser tillsatt svavel.

Wine Waves 12 innehåller:

1 x Roditis Nature 2018
Vitt vin på druvan Roditis. På norra Peloponnesos finns en klon av Roditis-druvan vilken ger mindre frukt med druvor som är mindre, mer aromatiska samt har mörkare färg. Så ska man
göra kvalitativa viner på enbart Roditis så är det här. Odlingarna ligger på 850 meter över havet och stockarna har en
ålder på ~50 år. Skördeuttag är endast 12,5 hl/ha. Druvorna är handplockade. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning och legat på jästfällningen i 7 månader. Vi rekommenderar att man dekanterar det här vinet, ger det iaf en halvtimme, och sedan dricker ur stora kupor. Nico Manessis (Decanter) säger att årgång 2017 var den bästa Roditis han någonsin druckit.

1 x Muscat Blanc Sec Nature 2018
Vitt vin på 100% Muscat Petit Grain. Jordmånen är kalksten belägen 915 m öh i norrläge och omfattar 0,7 hektar. Låga
skördeuttag och musten har genomgått malolaktisk jäsning för att därefter ligga på jästfällningen i fem månader.

1 x Roditis Orange Nature 2018
Orangevin på druvan Roditis. Druvorna kommer från samma mark
som till Roditis Nature men här med 21 dagars skalkontakt i amforas. Uppväxt på gamla ekfat i sex månader.

1 x Agiorgitiko Nature 2018
Greklands vanligaste druva vilken kan ge viner av mycket olika karaktär beroende på vinifiering. Vinmarkerna är belägna 715 meter över havet och vetter mot norr. Jordmånen är kalksten. Lång fermentering inklusive malolaktisk. I detta vin är det bara free run-josen som används. Uppväxt sker på ståltank på
jästfällningen i 5 månader.

1 x Mavro Kalavrytino Nature 2018
Detta rödvin är 100% Mavro Kalavrytino – en väldigt ovanlig druva som bara återfinns i regionen Achaïa på norra
Peloponnesos. Vinmarken ligger 800 meter över havet i norrläge. Jordmånen är kalksten. Stockarna är 36 år gamla
bushvines. Druvorna är skördade för hand. 2 veckors extraktion för att sedan växa upp på gamla 5.000-litersfat i fem månader. Vi rekommenderar dekantering samt stora kupor.

1 x Phellóe Nature 2017
Phellóe är en blend på druvorna Mavrodaphne, Agiorgitiko och
Mavro Kalavrytino. Druvorna kommer från en 1,2 hektar stor vingård belägen 800 meter över havet och resulterar i 2–3 fat per år. Traditionell fermentering med pigéage under två veckor. Uppväxt på gamla ekfat i två år. 2017 gav mindre skörd än brukligt men å andra sidan så är det en av de bästa årgångarna sedan man började föra statistik.