WINE WAVES 13 – Slobodné vinárstvo

Slobodne vinárstvo är en familjeägd vingård i Zemianske Sady i västra Slovakien. I dagsläget är det fjärde och femte generationen som driver vingården – ett arbete vilket återupptogs 1997 efter 40 års kommunistiskt styre i landet. Före Andra världskriget gjorde manett vin under namnet K Trom Boxerom (Tre boxare) som var populärt i konstnärskretsar i Prag. 2010 var den första årgången som man släppte och nu 10 år senare är de en av de mer framstående producenterna av ärliga viner i Slovakien. Både i vinmarkerna och i källaren grundar sig allt arbete på att förstå och förhålla sig till de naturliga processerna och att inte störa eller manipulera i relation till dessa. Det innebär ekologisk odling, enbart naturlig jäst, ingen filtrering och minimalt med tillsatt svavel vid buteljering. Orange-viner var redan från början en del av produktionen och sedan 2014 har man även experimenterat med kvevris.

Wine Waves 13 innehåller:
1 x Cutis Deviner 2016
Druvorna i denna cuvée är Traminer (Savagnin Blanc) och Devín som är en kross mellan Gewürtztraminer och Roter Veltliner och återfinns i Slovakien och Tjeckien. Jordmånen är kalkrik loess. Ålder på rankor 10–35 år. Druvorna skördas för hand och förs därefter direkt till källaren. Maceration sker med skalen under 4–5 veckor. Uppväxt sker på gamla ekfat.

1 x Veltlina 2017
100% Veltlínske zelené (Grüner Veltliner). Rankorna, med en ålder om 10–35 år, växer på kalkrik loess. 7 dagars maceration i cementkar. Uppväxt sker på cementkar.

1 x pArtisan Cru 2015
pArtisan Cru är en Blaufränkisch-baserad blend där de andra druvorna är Cabernet Sauvignon, och Alibernet. Jordmånen är kalkrik loess. Druvorna skördas för hand och jäsning sker separat i öppna kar under 6 månader. Pigeage 3 gånger per dag. Uppväxt sker i 18 månader på gamla fat.