WINE WAVES 15 – Tokaj Furmint

WINE WAVES 15 Tokaj Furmint
Tokaj ligger mig extra varmt om hjärtat. Det var den första vinregionen som jag nördade ner mig i och det var Tokaj som fick mig att inse att vin i världsklass finns öster om Frankrike och Italien. Det är en unik region vars rykte har varit, och fortsätter att vara, så nära förknippat med en viss vinstil, men som nu sakta skiftat fokus från söta till torra viner. Ett skifte som gått många nästan obemärkt förbi men som sakteligen börjar bära frukt. Det är den näst äldsta avgränsade vinregionen i världen samtidigt som det är en ny region som precis börjat göra torra vita viner. Det skapar en intressant balans där vinmakare försöker hålla liv i traditioner samtidigt som de försöker klura ut hur Furmint och Hárslevelü bäst vinifieras för att nå sin högsta potential. Detta är en mycket limiterad låda där vi har satt ihop några av våra absoluta favoriter från tre av våra vinmakare. Några har officiellt varit slutsålda men vi bestämde oss för att släppa dessa för att visa på potentialen hos druvan och regionen.

Wine Waves 15 innehåller:

Jakab – Padi-Hegy 2015
Jakab är en liten famlijeägd gård belägen i Erdőbénye. Varje år anlitar de Attila Homonna som vinmakare och det är därför hans stil som präglar detta vin. 2015 var ett ganska varmt år i Tokaj och vinerna utmärker sig för sin relativt höga fruktmognad. Varje år skördar Attila alltid ca 2 veckor innan alla andra i regionen då han vill bygga sina viner kring syran och inte frukten i första hand. Detta skapar viner som behöver ett par år för att blomma ut. I ett varmt år som 2015 ger dock hans stil ett vin som är balanserat från start och som bör peaka rätt snart.

1 x Budahazy – Szent Tamas 2015
Ákos sköter i princip själv denna lilla egendom på drygt 2 hektar som är fördelade på ett flertal lägen runt om Mád, byn som har kommit att bli centrum för många av de mest kända producenterna mycket tack vare de många klassificerade vingårdslägen. Likt Bourgogne så äger de olika producenterna rader med rankor i den olika attraktiva lägena snarare än hela sammanhängande vingårdar. Juvelen bland Budházys alla utspridda lägen är några rader i den del av den stora Szent Tamás-vingården som kallas Makovicza. Ákos pressar de avstjälkade druvorna i en gammal handpress och låter vinet spontanjäsa på 500-liters ungerska ekfat för att sedan vila på jästfällningen i samma fat i ytterligare 9 månader. Ákos buteljerar sina torra viner med ca 50 mg/l tillsatt svavel. Hans viner är tillgängliga från start och lika vackra som de blomsterillustrationer som pryder etiketterna.

1 x Bott Pince – Csontos 2017
Bott Pince drivs av paret Judit och Joszef Bodo som ursprungligen är från den etniskt ungerska regionen Csallóköz i Slovakien. Sedan 2005 driver paret sin egen vingård i Tokaj. De 8 hektaren ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka med marker som är mycket magra och vilar på vulkanisk grund. Joszef ansvarar för vingårdsarbetet medan Judit är ansvarig för vinmakningen. Judit tror på en avskalad vinmakning med låg intervention, endast naturlig jäst och användandet av gamla ungerska ekfat från ekar som växer långsamt på de vulkaniska jordarna norr om Tokaj.Csontos anses av många vara deras absolut bästa vingårdsläge och 2017 en mycket bra årgång. Otroligt gott nu men det kommer vara värt att låta vinet ligga till sig ytterligare ett par år.