WINE WAVES 16 – Aci Urbajs

Wine Waves 11 som innehöll tre viner från Aci Urbajs blev en succé. Tyvärr hade vi inte så många flaskor av Organic Anarchy 2012 så vi kunde bara sätta ihop ett fåtal lådor. Nu har vi lyckats sätta ihop en ny låda där Modra Frankinja 2015 får vara med igen, helt enkelt för att är så fruktansvärt gott. Sen har vi lagt med Radicall S, ett halvsött vin, samt Radicall 0 som kanske är ett av Acis bästa orangea hittills. Så har du fått den här lådan – grattis! I östra Slovenien, cirka 1 timmes bilväg från Ljubljana, ligger Rifnik och här bor Aci Urbajs. Acis första möte med vinmakning var 1969 då hans föräldrar köpte en liten plätt med rankor som hans far sedan brukade och gjorde vin på. Tidigt uppstod en känsla av respekt för naturen och hur man kan leva i samklang med den. Vi snabbspolar till 1987 och Aci får nu egna vinmarker av sina föräldrar som en gåva efter avslutade universitetsstudier – de omfattar 1 ha av övergivna odlingar på Rifniks södra sluttning. Redan 1998 börjar han odla med uteslutande biodynamiska metoder och blev 2000 certifierad – den första i Slovenien! Aci har en hands-off approach till sin vinmakning och menar att det är naturen som skapar vinet. Det här är vin enligt devisen »inget tillsatt eller borttaget«.

Wine Waves 16 innehåller:

1 x Radicall 0 2017
Radicall 0 är en blend på druvorna Welschriesling, Kerner och Chardonnay med 3 veckors maceration på skalen. Uppväxt sker under 1,5 år på gamla ekfat. Ofiltrerat, naturlig jäst och inget tillsatt svavel. Skillnaden mellan de viner som förut endast kallades för Organic Anarchy och detta vin är att Aci här, efter att han dragit av vinet från jästfällning, lagt över det till ett annat fat och låtit det ligga ytterligare 6 månader innan buteljering. Och namnet då? Jo, Aci menar att resultatet blev väldigt likt de viner som Stanko Radikon gör i Italien. Stanko var en nära vän och mentor för Aci och första året som Aci gjorde detta vin så gick Stanko bort. Aci ser därför detta som ett tecken, en hälsning från sin vän Stanko: »Rad(ikon) Call(ing) from the other side«.

1 x Radicall S 2016
Precis som Radicall 0 är Radicall S en blend på druvorna
Welschriesling, Kerner och Chardonnay och vinifiering är densamma. Siffran/bokstaven efter Radicall anger det fat vinet är från. Radicall S är dock halvsött då jäsningen helt enkelt har avstannat. Exakt hur många gram har vi inte fått svar på, men uppskattar det till runt 20 g/l.

1 x Modra Frankinja 2015
I Slovenien säger man inte Blaufränkish eller Kékfrankos utanModra Frankinja. Ofiltrerat, naturlig jäst och inget tillsatt svavel. Totalt gör Aci ett fat av detta vin, dvs lite drygt 200 flaskor, och 2015 dricks fantastiskt just nu. Världens bästa Blaufränkish? Vi tycker det!