WINE WAVES 17 – Oszkár Maurer

I Wine Waves 17 hittar vi 3 viner från Oszkár Maurer. Oszkar Maurer är 4:e generationens vinmakare och bosatt i den norra delen av Serbien, precis vid gränsen till Ungern, där även häften av vinmarkerna finns. Resterande marker ligger 13 mil söderut vid berget Fruška Gora i den historiska regionen Srem. Oszkar har en nära relation de typiskt centraleuropeiska druvorna såsom Blaufränkisch och Furmint men vurmar framförallt för de lokala och nästan utdöda sorterna Szerémi Zöld, Bakator, Mézes Fehér och Kövidinka. Oszkar arbetar ekologiskt i sina vingårdar och utan tillsatser i källaren. Alla viner får spontanjäsa, det vill säga utan tillsatt jäst, och en liten mängd svavel tillsätts i vinmakningen.

1 x Muscat 2017
Muscat 2017 är 100% Muscat, eller Tamjanika som den kallas lokalt, från vingården Remete vilken omfattar 0,65 ha. Rankorna är 13 år gamla men det är sticklingar på väldigt gamla stockar. Jordmånen är lera, kalksten och vulkanisk sten. Fyra dagars skalkontakt, naturlig jäst, ingen filtrering, och uppväxt på gamla ekfat om 300 liter. Inget tillsatt svavel. Omisskännlig Muscatnäsa, helt torr och balanserad. Buteljerad charm där druvsorten verkligen får skina.

1 x Szeremi Szerelem 2017
Szeremi Szerelem är en blend på Pinot Noir och Feketemuskotály (Svart muscat) från vingårdarna Bánmonostor och Tekenős. Jordmånen är lera, loess och dolomit. Fermentering sker i öppna kar med enbart naturlig jäst. Vinet är ofiltrerat och uppväxtsker på gamla fat. Tillsatt svavelmängd är ca 30 mg/l. Som en yppig Pinot Noir där man först har svårt att placera doften men när man vet att det finns muscat med i blenden så faller allt på plats. Bärigt och strukturerat nog som matkompis.

1 x Fodor Olaszrizling 2017
100% Welschriesling, eller Grašac som druvan kallas lokalt, från vingården Fodor vilken omfattar 0,9 ha med en jordmån av Sand och loess. Rankorna är 50 år gamla bush vines och druvorna skördades sent i oktober. 14 dagars skalkontakt, naturlig jäst, ofiltrerat och uppväxt på 66 år gamla ekfat. Inget tillsatt svavel. Ett vin som enligt Oszkár förkroppsligar hur hans förfäder gjorde vin.