WINE WAVES 18 – Halkia

WINE WAVES 18 Halkia
Mer Grekland! Den här gången fokuserar vi på producenten Halkia som drivs av Anna Halkia och ligger i regionen Nemea på Peloponessos. Nemea är mest känt för druvan Agiorgitiko som också är den mest odlade druvan i Grekland. Anna odlar dessutom en del Assyrtiko och Roditis. Till en början sålde hon sina druvor till olika producenter men i början av 2000-talet började hon göra vin själv. Med begränsade tillgångar till avancerad utrustning och teknologi mer eller mindre tvingades Anna till vinmakning utan tillsatser eller större ingrepp i källaren. I vinmarkerna som omfattar 3,7 ha innebär det sedan start ekologiskt arbete – man är också certifierad. Alla viner har jäst med naturlig jäst, är ofiltrerade, samt fått 30mg SO2/liter tilsatt.

Wine Waves 18 innehåller:

1 x Agiorgitiko Red 2018
Greklands vanligaste druva vilken kan ge viner av mycket olika karaktär beroende på vinifiering. Dessa druvor har skördats för hand med ett uttag om cirka 3 kilo/vinstock. Pneumatisk pressning i 2 timmar. 7 dagars maceration i ståltank. Uppväxt sker under 3 månader på ståltank. Det ger ett rött vin som är lättare och friskare än vad
som annars är vanligt för druvan. Lätt spritsigt, violer och bigarråer. Likt de övriga vinerna dricks det med fördel lätt kylt.

1 x Agiorgitiko Rosé 2018
Precis som för det röda vinet är druvan Agiorgitiko men här som ett rosévin. Även här skördar man manuellt med samma skördeuttag. Däremot pressar man direkt, pneumatisk press i 2 timmar, för att minimera kontakt med skalen. Jäsning sker i ståltank vid 16–18°. Uppväxt sker på ståltank under 3 månader. Här passar det engelska ordet “savoury” bäst för att beskriva den sälta och syrliga bär som möter dig i glaset.

1 x Assyrtiko Amber 2019
Assyrtiko Amber är 100% Assyrtiko med skalkontakt. Manuell skörd som för de båda andra vinerna men med ett något lägre uttag om 2–3 kilo/vinstock. Pneumatisk pressning i 2 timmar och 4 dagars maceration i ståltank. Har genomgått malolaktisk jäsning. Vinet har därefter växt upp på ståltank, på jästfällningen, under 3,5 månad. Sälta och åter sälta blandas med päron, örter och en syra som skapar sug efter mer, trots den höga alkoholen.