WINE WAVES 18 Halkia
Mer Grekland! Den här gången fokuserar vi på producenten Halkia som
drivs av Anna Halkia och ligger i regionen Nemea på Peloponessos.
Nemea är mest känt för druvan Agiorgitiko som också är den mest
odlade druvan i Grekland. Anna odlar dessutom en del Assyrtiko och
Roditis. Till en början sålde hon sina druvor till olika producenter
men i början av 2000-talet började hon göra vin själv. Med
begränsade tillgångar till avancerad utrustning och teknologi mer
eller mindre tvingades Anna till vinmakning utan tillsatser eller
större ingrepp i källaren. I vinmarkerna som omfattar 3,7 ha innebär
det sedan start ekologiskt arbete – man är också certifierad. Alla
viner har jäst med naturlig jäst, är ofiltrerade, samt fått 30mg
SO2/liter tilsatt.
Wine Waves 18 innehåller:
1 x Agiorgitiko Red 2018
Greklands vanligaste druva vilken kan ge viner av mycket olika
karaktär beroende på vinifiering. Dessa druvor har skördats för hand
med ett uttag om cirka 3 kilo/vinstock. Pneumatisk pressning i 2
timmar. 7 dagars maceration i ståltank. Uppväxt sker under 3 månader
på ståltank. Det ger ett rött vin som är lättare och friskare än vad
som annars är vanligt för druvan. Lätt spritsigt, violer och
bigarråer. Likt de övriga vinerna dricks det med fördel lätt kylt.
1 x Agiorgitiko Rosé 2018
Precis som för det röda vinet är druvan Agiorgitiko men här som ett
rosévin. Även här skördar man manuellt med samma skördeuttag.
Däremot pressar man direkt, pneumatisk press i 2 timmar, för att
minimera kontakt med skalen. Jäsning sker i ståltank vid 16–18°.
Uppväxt sker på ståltank under 3 månader. Här passar det engelska
ordet “savoury” bäst för att beskriva den sälta och syrliga bär som
möter dig i glaset.
1 x Assyrtiko Amber 2019
Assyrtiko Amber är 100% Assyrtiko med skalkontakt. Manuell skörd som
för de båda andra vinerna men med ett något lägre uttag om 2–3
kilo/vinstock. Pneumatisk pressning i 2 timmar och 4 dagars
maceration i ståltank. Har genomgått malolaktisk jäsning. Vinet har
därefter växt upp på ståltank, på jästfällningen, under 3,5 månad.
Sälta och åter sälta blandas med päron, örter och en syra som skapar
sug efter mer, trots den höga alkoholen.


