Wine Waves 23 är ett 3-pack från Péter Wetzer. Péter håller
till i Sopron, Ungern – precis vid gränsen till Österrike. I vinmarkerna arbetar han i princip biodynamiskt men har valt att inte söka någon certifiering. Grundtanken är att vinrankorna (vissa uppemot 100 år gamla) och jordmånen ostört ska få verka i symbios med minsta möjliga mänskliga inverkan. Regionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden ofta sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med finess snarare än råstyrka. Jäsningen av vinerna sker spontant i öppna ekfat nere i hans flera hundraåriga vinkällare. Péters viner får alla, förutom hans pet-nat vilken är helt fri från tillsatt svavel, en mikroskopisk dos svavel innan fermentering samt ~15 mg/l vid buteljering.
Furmint T 2018
100% Furmint som Péter köper av sin vän Attila Homonna i Tokaj – därav T som i Tokaj. Druvorna kommer från vingården Kassi som är en brant vingård med vulkanisk jordmån. Hela klasar som fottrampas och sedan pressas med gammal korgpress. Jäsning sker i öppna ekfat. Buteljerad utan klarning eller filtrering. Kan drickas nu men kommer ytterligare utvecklas med lagring i några år.
Pinot Noir 2019
100% Pinot Noir. 50% hela klasar. 3 veckors maceration med låg extraktion. Pressat med korgpress. Uppväxt på 300-, 500- och 1000-litersfat i ett år. Buteljerad utan klarning eller filtrering. 2019 var normalt – lite varmare perioder men kalla dagar däremellan. Skörd skedde 10 dagar tidigare än normalt. Lägg gärna undan några år om ni föredrar avrundade tanniner.
Spern Steiner 2015
100% Kékfrankos (Blaufränkisch) från vingården Spern Steiner. Rankorna har en genomsnittsålder på 65 år. Jäsningen sker spontant i öppna ungerska ekfat under 3 veckor. 18 månaders uppväxt på jästfällningen i gamla ungerska ekfat. Buteljerad utan klarning eller filtrering. Den här dricker vi gärna nu.


