Vi älskar Bencze Birtok! Alltså på riktigt. Filosofin och hantverket är det mest intressanta från Ungern på många år. István är noggrann och metodisk utan att vinerna tappar själ – vinerna är levande för att inte säga sprakande och här finns dessutom en stringens som spänner över hela portföljen. From årgång 2019 så tillsätts inte svavel i något av vinerna. Nytt för i år är också flera nya cuvéer och två hittar ni i den här lådan. Gemensamt för alla viner är att det är naturlig jäst, ingen klarning, ingen filtrering och inga tillsatta sulfiter. Vi vet att det kommer smaka!
1 x Blau 2019
100 % Blauburger. Då man köpte Furmint-stockar fick man ovetandes och av misstag ett hundratal stockar Blauburger vilka planterades i en av Benczes bättre lägen, vingårdsläget
Templomdombi. Druvorna skördades 6:e september. Hela klasar påbörjade maceration carbonique i öppna kar. Efter 4 dagar
fottrampade man druvorna och efter ytterligare 12 dagars jäsning så pressade man. 6 månaders uppväxt på ståltank.
1 x Riesling 2019
100 % Riesling från vingårdsläget Templomdombi. Skörd skedde 11:e-12:e september. Hela klasar pressades och jäsning skedde i amforor och slavonska ovala ekfat om 1.500 liter i vilka uppväxt också skedde sur lie. Vinet blandades en månad före buteljering.
1 x Kéknyelü 2019
100 % Kéknyelű (som betyder »blå stjälk«) vilket är en ovanlig druva som mestadels hittas i Badascony. Kéknyelű har bara hon-blommor och behöver samplanteras med andra sorter som kan hjälpa till vid pollinering. Traditionellt sett har man i Ungern värderat Badacsonyi Kéknyelű lika högt som Somlói Juhfark eller Tokaji Aszú men då den ger så låga skördenivåer har den fått ge plats åt andra druvor med högre skördenivåer. 2009 fanns det 40 ha Kéknyelű planterat i Ungern. Druvorna skördades under andra halvan av september. Hela klasar pressades och jäsning samt uppväxt sur lie skedde i amforor om 750 liter i 10 månader.


