I Wine Waves 27 har vi lagt ner 3 fantastiska röda viner från Bott Frigyes – alla från årgång 2019. Det här är viner med klassisk balans och finess från ekologiskt och biodynamiskt jordbruk. Vi slås alltid av hur druvtypiska och rena vinerna från Bott Frigyes är – druvan får verkligen stå i fokus här och det gör den med bravur. Burgundisk elegans är ett uttryck som ligger nära till hands. Och vad mer, man behöver inte vänta på något drickfönster för det är vidöppet redan nu! Som med många av våra favoritviner är de både lätta i stilen men samtidigt koncentrerade i smakerna och med härlig energi. Bott Frigyes räknas som en av Slovakiens absoluta topp- producenter. Geografiskt befinner vi oss en timmes bilfärd nordväst om Budapest, precis på gränsen till Ungern. Vingårdarna om sammanlagt 10 ha ligger utspridda på sluttningarna av Muzsla längs med floden Hron (på ungerska Garam) vilken är en biflod till Donau. Det är ler- och kalkrika jordar som vilar på vulkanisk berggrund. Man är stolt över att odla för området traditionella druvor som Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Juhfark, Kékfrankos och Kadarka men odlar även Riesling, Sauvignon Blanc and Pinot Noir. Gemensamt för alla tre viner är att de är spontanjästa och ingen temperaturkontroll användes vid jäsning, uppväxt har skett i ekfat om 500 liter, de är ofiltrerade och en liten dos svavel tillsätts vid buteljering.
Kadarka 2019
100% Kadarka. 3–4 veckors separat maceration i öppna kar där hälften var hela klasar, hälften avstjälkat. 9 månaders uppväxt.
Kékfrankos 2019
100% Kékfrankos (Blaufränkisch). 2 veckors maceration i öppna kar där botten- och toppskiktet består av avstjälkade klasar. I mitten hela klasar. Vid pressning användes korgpress. 8–10 månaders uppväxt.
Pinot Noir 2019
100% Pinot Noir. Knappt 4 veckors maceration i öppna kar i tre lager: ett lager är fottrampat, ett är hela klasar, ett är avstjälkade klasar. Vid pressning användes korgpress. 8 månaders uppväxt.


