Wine Waves 8 – Joiseph

I Wine Waves 8 hittar vi 3 fantastiska flaskor från den enda österrikiska producenten vi arbetar med. I regionen Burgenland som ligger i sydöstra Österrike, och gränsar mot Slovakien, Ungern och Slovenien, gör Luka, Richard och Alex vin sedan 2015 under namnet Joiseph. I de knappt 6 hektar stora markerna odlas bland annat Grüner Veltliner, Welschriesling, Neuburger, Zweigelt och Blaufränkisch. Både i vinmarkerna och i källaren arbetar man enligt »low/no intervention« och då också minimalt med svavel vid buteljering. Vinerna är rena och fulla av drickglädje – hoppas ni gillar!

1 x Muskat Ottonel Akazie 2018

Muskat Ottonel är en korsning av Chasselas och Muscat d’Eisenstadt. Det är en aromatisk druva som bland annat odlas i Alsace samt central-/östeuropa. Klasarna avstjälkas och sedan får skalen jäsa med musten i 12 dagar innan uppväxt sker i Lukas farfars mycket gamla 600-liters akaciafat. 4 mg/l svavel tillsätts vid buteljering. Syran tillsammans med druvans aromatiska karaktär passar utmärkt till vietnamesisk mat.

1 x GV Altenberg 2017

GV Altenberg är Grüner Veltliner från Altenberg. Jordmånen är kalksten och klasarna avstjälkas och får sedan 24 timmars skalkontakt innan uppväxt sker i gamla 300- och 500-liters fat. 20 mg/l svavel tillsätts vid buteljering. Vill man matcha med mat kan man testa allt från vit sparris till rökt fisk som öring, eller varför inte en schnitzel med klassiska tillbehör.

1 x BFF 2018

BFF (Blaufränskich Forever) från Neuberg. Vinmakningen här är 1/3 hela klasar i botten och resterande 2/3 pressas och läggs på – så delvis maceration carbonique vilket ger ett lyft i frukten. Uppväxt i 9 månader på 500- respektive 600-liters ekfat. 40mg/l tillsatt svavel vid buteljering. Passar utmärkt till chark, kalv, eller varför inte dragonkyckling!