Wine Waves 9 Strekov 1075

WINE WAVES 9 – Strekov 1075

Zsolt har åkt hem till Slovakien efter några härliga och intensiva dygn i Sverige. För att mildra separationsångesten innehåller Wine Waves 9 enbart viner från Strekov 1075 – på det sättet kan vi fortsätta umgås med Zsolt och hans fantastiska viner några veckor till. Urvalet representerar bredd men även djup i form av äldre respektive nyare årgångar samt multi-vintages, cuvéer på enbart en druva respektive blends. Vi får här också ta del av en riktning från »low intervention« till »no intervention« – från att man tidigare har jobbat med lätt filtrering och moderata nivåer av tillsatt svavel till ingen filtrering och inget tillsatt svavel.

Wine Waves 9 innehåller:

1 x Porta #5 N.V. 14,5%. 4 druvor (Devín, Aurelius, Veltlínske Zelené, Rizling Vlašský), 5 årgångar. På grund av botrytis i årgångarna 2017 och 2018 oxiderar vinet efter öppning – drick helst inom några timmar. #5:an står för den femte gången i ordningen som Zsolt sätter ihop en cuvée där han blandar både årgångar och druvsorter. Porta är en ständigt pågående skapelseprocess där han under hela året smakar, blandar och funderar vilka fat som ska inkluderas. Porta #5 skiljer sig från tidigare buteljeringar såtillvida att alla komponenter har fått skalkontakt. Det är därför betydligt mer “orange” än tidigare Portas.

1 x Rizling 2018 12,5%. 100% Welschriesling.
Även om druvan heter Welschriesling så har den inte någon genetisk koppling till Riesling. Den är mycket vanlig i central- och östeuropa och tros härstamma från Kroatien där den går under namnet Graševina. Reduktivt vid öppning men blommar snabbt ut i glaset.

1 x Devín 2006 13,5%. 100% Devín.
Devin är en hederlig gammal kommunistdruva som togs fram under 50-talet för att att passa det lokala klimatet. Det är en korsning mellan Röd traminer och Grüner Vetliner och resultatet är en tålig druva med hög potentiell alkohol och aromatisk karaktär. Fram tills 2011 drev Zsolt egendomen tillsammans med sin kollega Tibor Melechky. Redan då arbetade de ekologiskt i vinmarkerna och vinerna gjordes, med lokala mått mätt, enligt »low intervention«. Men det här vinet är alltså både lätt filtrerat och har svavel tillsatt. Zsolt var inte förtjust över att jag ville inkludera det här vinet då det inte representerar hans vinmakningsfilosofi idag. Men iom att vi fann dessa bortglömda flaskor hos en distributör i Budapest så kände vi att vi ville ge er chansen att prova något med ålder samt även illustrerar den utveckling många vinmakare gör när de går från “low intervention” till »no intervention«.

1 x Frankovka 2016 13%. 100% Blaufränkisch.
En något slankare och stjälkigare årgång än 2015. Den typiska kryddigheten som återfinns i druvan går åt det örtiga hållet och varvas fint med mörka bär och körsbär. Gott vid öppning men växer med luft.

1 x Heion 2017 100% Welschriesling. 2 veckors skalkontakt.
Héjon betyder »på skalen« på ungerska och är ett återkommande vin som Zsolt har gjort sedan 2009. Detta är hans tolkning av ett skalmacererat vin och erbjuder en bra referens för ett jämföra årgångar och stilen mot andra producenter.

1 x Hannibal Ante Porta #6 N.V. 14%. 4 druvor (Devín, Aurelius, Veltlínske Zelené, Rizling Vlašský), 2 årgångar.
Det här vinet skulle egentligen ingått i cuvéen till Porta#6 men då Zsolt tyckte det var så bra på egen hand och kände: »Varför krångla till saker och ting och försöka ändra på något som redan är bra?« så fick det bli en egen buteljering. Vinet kan därför ses som lillebror till Porta #6. På grund av botrytis i årgångarna 2017 och 2018 oxiderar vinet efter öppning – drick helst inom någon timme.