Wine Waves – Pomologik 1

Pomologik är Johan Sjöstedt och Oskar Palm. De håller till i Strängnäs och är en del av den nya svenska hantverkscider-scenen. Utgångspunkten är enkel: En råvara, en årgång. Det är med andra ord samma förutsättningar som för vinmakning och en hantverkscider görs på samma sätt som ett vin. Frukten, i det här fallet äpplen, pressas och musten får sedan jäsa. Pomologik tillsätter varken vatten, socker, smakämnen eller alkohol. Och allt är spontanjäst. De använder utvalda äppelsorter – både tama och vilda – och i vissa fall får cidern mogna på ekfat. För mer experimentella cuvéer kan man ibland tillsätta humle, i andra fall maskrosor.

Wine Waves – Pomologik 1 innehåller:

1 x Hornudden maskros & humle 6%
Årgång 2017 på äppelsorterna Cox Orange och Ingrid Marie från västra Skåne samt Hornudden i Sörmland. Efter fermentering fick cidern macerera med maskrosor och Cascade-humle. Låg mousse.
Johan: Det var tanken på en cider som luktade vår som drev detta experiment. Mina föräldrar plockade maskrosor på deras ekologiska gård utanför Strängnäs. Dessa fick sedan macerera i den färdiga cidern. Efter macerering kändes det dock som att något fattades, och det var där som humlen kom in i bilden. Denna cider har aldrig varit tillgänglig för privatpersoner tidigare.

1 x Gravenstein Ice Ice Baby 7%
Årgång 2017 på Gravensteiner från Kattvik, Bjäre i Skåne. En del av musten går direkt till ståltank för fermentering till <3g socker per liter. Andra delen fryskoncentreras till iscider och får jäsa på ekfat. Efter ett års mognad blandas de båda innan buteljering. Iscidern står för ca 10% av innehållet och ger ett extra djup och komplexitet i cidern. Cidern får sedan mogna på flaska i 6 månader. Djup och komplex äppeldoft med inslag av kola och citrus. Tydlig ton av Gravensteiner och viss fyllighet. Hög matvänlig syra med lång eftersmak. Fin mousse med små bubblor.

1 x Volatil 6,5%
Årgång 2018 på paradisäpplen från Bjärehalvön och trädgårdsfrukt från Strängnäs. Macerering med pressrester från paradisäpplen under hela jäsningen. Jäsningen skedde i öppen tank. Mognadslagring på ekfat. Det här är en stilla cider, dvs ingen mousse.
Johan: Efter att ha pressat paradisäpplen upplevde vi att det fortfarande fanns väldigt mycket smak kvar i pressresterna så vi hällde över dem i en tank som vi sedan toppade upp med must från lokala äpplen. Musten och pressresterna fick jäsa tillsammans under en månad. Efter fermentering följde två månaders mognadslagring på ekfat innan buteljering. Ingen tillsatt jäst, inget svavel, ingen filtrering.

1 x Avantgarde 6,5%
Årgång 2017 på sorterna Aroma, Cox Orange, Rubinola m fl från Skåne. Spontanjäst på ståltank. Mognad 6 månader med malolaktisk jäsning på ekfat. Inget svavel tillsatt. Torr med blommiga inslag och fattoner. Låg mousse.

1 x Cascade 5,5%
Årgång 2017 på sorterna Cox Orange, Aroma, Belle de Boskoop från Skåne. Musten har jäst på ståltank och sedan torrhumlats med Cascade. Torr med inslag av äpple, exotisk frukt och citrus. Hög syra och viss humlebeska med medelmousse.

1 x Lera 7%
Årgång 2018 med blandad trädgårdsfrukt samt en liten andel vildäpplen från Mälardalen. Jäsning och lagring sker på ekfat från Bourgogne. Floral och fruktig med inslag av äpplen och stall. Medel mousse med fina bubblor.