Med Wine Waves 20 så tar vi med er på en resa till Tjeckien och närmare bestämt Ota Ševčík. Otas familj har i flera generationer brukat jorden och gjort vin på familjens ägor i sydöstra Tjeckien. På de 4,5 hektaren arbetar de enligt ekologiska principer, dvs utan kemikaliska herbicider eller pesticider. Jordmånen är rik på magnesium vilket ger koncentrerade och komplexa viner. Ota gör runt 10 olika cuvéer per år på druvor som Grüner Veltliner, Neuburger, Sauvignon Blanc, Riesling, Traminer, Pinot Noir, St.Laurent och Blaufränkisch. Vi har för den här lådan valt ut ett vitt, ett orange och ett rött vin. Hoppas det smakar!
Veltlínské zelené 2018
Veltlínské zelené är tjeckiska för Grüner Veltliner som är en naturlig cross av Traminer och en ovanlig druva vilken man har hittat i St Georgen am Leithagebirge i östra Österrike. Vingården druvorna kommer ifrån heter Čtvrtě. 48 timmars skalkontakt. Jäsning inkl malolaktisk sker i 175-, 300-, samt 600-liters acaciafat. Uppväxt sker under 10 månader på 175-, 300-, samt 600-liters acaciafat. Enbart naturlig jäst, ofiltrerat, med 20–25 mg/l tillsatt svavel vid buteljering.
Orange 2018
Tidigare har Otas orangeviner gjorts på druvan Roter Traminer men from årgång 2018 så är det 100% Grüner Veltliner. Vinmakningen involverar 10 dagars skalkontakt i öppna kar. Jäsning, inklusive malolaktisk, sker i 500-liters ekfat. 10 månaders uppväxt på 500-liters ekfat. Enbart naturlig jäst, ofiltrerat, med 20–25 mg/l tillsatt svavel vid buteljering.
Pinot Noir 2017 100% Pinot Noir så klart. Vinifiering med delvis avstjälkade klasar. Uppväxt sker under 10 månader i nya 600-liters acacia-fat. Enbart naturlig jäst, ofiltrerat, med 30 mg/l tillsatt svavel vid buteljering.


