Hoppa till innehållet
Wine Waves
  • Wine Waves
  • Vinbönder
  • Restaurangkund
  • Privatkund
  • Kontakt
Meny Stäng

Aci Urbajs

I östra Slovenien, cirka 1 timmes bilväg från Ljubljana, ligger Rifnik. Efter att Aci Urbajs avklarade sin ingenjörsexamen fick han ett knappt hektar mark här av sina föräldrar. Aci kände genast en oerhörd dragning till denna historiska plats och kunde inte motstå att slå sig till ro och börja odla vin. Aci Urbajs lever sitt liv efter Rudolf Steiners lära och har genom sin vinmakning funnit ett av många sätt att få ge uttryck för Rudolfs idéer om att leva i samklang med naturen och kosmos. Redan 1998 började han odla med helt biodynamiska metoder och blev 2000 certifierad – den första i Slovenien! Han har därför kommit att bli något av en landsfader för den yngre generationen som vill lära sig mer om biodynamisk odling. Och för Aci är den biodynamiska hållningen, och det holistiska synsättet, något konkret. Han följer Maria Thuns kalender och applicerar Rudolf Steins teorier – de naturliga preparaten 500 och 501 producerar han själv på gården.För Aci har det blivit en filosofi som vill förstå sambandet mellan växtriket och djurriket och där människan intar inte bara en praktisk roll utan också en spirituell. Brukandet av jorden är samtidigt arkaistiskt och det som garanterar en framtid, och bonden har inte enbart en koppling till den fysiska jorden utan också till kosmiska krafter. Aci har en mycket ”hands-off approach” till sin vinmakning och menar att det är naturen som skapar vinet. Alla viner får ligga 2–3 veckor med skalen i öppna ekfat. Druvorna pressas sedan och får därefter ligga på gamla slovenska ekfat i ett år innan buteljering – inget tillsatt eller borttaget.
Urbajs capture_WINEwaves5109_WW_maj_20
Urbajs - _P8A6706_WINE_waves
_P8A6696_WINE_waves 1-1
_P8A6697_WINE_waves 1-1
IMG_1843
IMG_1846
IMG_1858
IMG_1876
IMG_1870
_P8A6681_WINE_waves 1-1
_P8A7107_WINE_waves 1-1
jan2017 (2)
jan2017 vin
IMG_1833
dec-2016
LandVinbondeViner%AppellationVingårdDruvsortÅrgångJordVinmakningHAOdlingFiltreringUppväxtÅlder på rankorSvavelJästRestsötmaÖvrigt
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy 200812,5%Rifnik, PodravjeWelschriesling/Kerner/Chardonnay 2008Humusrik mörk jord2–3 veckors maceration0,4Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy 200913%Rifnik, PodravjeWelschriesling/Kerner/Chardonnay 2009Humusrik mörk jord2–3 veckors maceration0,4Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy 201312,5%Rifnik, PodravjeWelschriesling/Kerner/Chardonnay 2013Humusrik mörk jord2–3 veckors maceration0,4Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy 201213%Rifnik, PodravjeWelschriesling/Kerner/Chardonnay 2012Humusrik mörk jord2–3 veckors macerationBiodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Radicall #1 201513%Rifnik, PodravjeWelschriesling/Kerner/Chardonnay 2015Humusrik mörk jord3 veckors maceration0,5Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1,5 år på gamla ekfat, 650 literInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Radicall #3 201613,5%Rifnik, PodravjeWelschriesling/Kerner/Chardonnay 2016Humusrik mörk jord3 veckors maceration0,4Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1,5 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Radicall S13%Rifnik, PodravjeWelschriesling/Kerner/Chardonnay 2016Humusrik mörk jord3 veckors maceration0,4Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1,5 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig16 mg/l
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Radicall 012,5%Rifnik, PodravjeWelschriesling/Kerner/Chardonnay 2017Humusrik mörk jord3 veckors macerationBiodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1,5 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsKerner 201011,5%Rifnik, PodravjeKerner2010Ingen maceration, botrytis0,2Biodynamisk. Demeter-certifieradLätt filtreringEkfat10mg/l vid buteljeringNaturlig9 mg/l
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Sivi Pinot 201011,5%Ursula, PodravjePinot Gris 2010Humusrik mörk jord3 veckors maceration0,25Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Sivi Pinot 201512,5%Ursula, PodravjePinot Gris 2015Humusrik mörk jord3 veckors maceration0,25Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Modri Pinot 201512%Kalobje, PodravjePinot Noir2015Lera3 veckors maceration0,2Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Modra Frankinja 201511%Rifnik, PodravjeBlaufränkisch2015Lera3 veckors maceration0,1Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtrering1 år på gamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienAci UrbajsOrganic Anarchy Ziga 201711%Rifnik, PodravjeRöd-vit blend2017Lera0,1Biodynamisk. Demeter-certifieradIngen filtreringGamla ekfatInget tillsattNaturlig
SlovenienBurja EstateRoza13%Vipava ValleyBeniščePinot Gris2018Kalksten, sandsten5 dagars maceration på skalen.0,4Ekologisk certifierad. Konvertering mot biodynamisk (Demeter)Ingen filtrering16 årTotalt 28 mg/lNaturlig
SlovenienBurja EstateBurja Bela 13,5%Vipava ValleyStranice / Ravno brdo / Ostri vrhRebula/Malvazija/Welschriesling 2017Kalksten, sandsten7 dagars maceration på skalen.2,6Ekologisk certifierad. Konvertering mot biodynamisk (Demeter)Ingen filtrering11 månader på fat8–70 årTotalt 50 mg/lNaturlig
SlovenienBurja EstateStranice 13,5%Vipava ValleyStraniceRebula/Malvazija/Welschriesling 2015Kalksten, sandsten12 dagars maceration på skalen. Fermentering sker i äggformade betongbehållare.0,9Ekologisk certifierad. Konvertering mot biodynamisk (Demeter)Ingen filtrering20 månader på fat65 årTotalt 41 mg/lNaturlig
SlovenienBurja EstateReddo 13,5%Vipava ValleyRavno brdo / StraniceSchioppettino (Pokalca) 50%/Blaufränkisch (Frankinja) 30%/Refosco (Refošk) 20%2015Kalksten, sandsten20 dagars maceration med pigeage (0,5Ekologisk certifierad. Konvertering mot biodynamisk (Demeter)Ingen filtrering2 år på stora ekfat (100–150 hl) samt barriques6–8 årTotalt 37 mg/lNaturlig
SlovenienKlinecGardelin 2015Goriška BrdaSlatno/Njiva/PaludPinot Gris2015Märgel (form av kalksten som innehåller höga halter av kalciumkarbonat och lera)5 dagars skalkontaktBiodynamiskIngen filtrering3 år på 500-liters acacia-fat30 årTotalt 18 mg/lNaturligDruvorna har skördats för hand.
SlovenienKlinecGardelin 201613,5%Goriška BrdaSlatno/Njiva/PaludPinot Gris2016Märgel (form av kalksten som innehåller höga halter av kalciumkarbonat och lera)5 dagars skalkontaktBiodynamiskIngen filtrering3 år på 500-liters acacia-fat30 år25 mg/l tillsattNaturligDruvorna har skördats för hand.
SlovenienKlinecRebula 201112,5%Goriška BrdaPikotnoRibolla Gialla2011Märgel (form av kalksten som innehåller höga halter av kalciumkarbonat och lera)14 dagars skalkontaktBiodynamiskIngen filtrering3 år på 1000-liters acacia-fat18 årTotalt 11 mg/lNaturligDruvorna har skördats för hand.
SlovenienKlinecRebula 201612%Goriška BrdaPikotnoRibolla Gialla2016Märgel (form av kalksten som innehåller höga halter av kalciumkarbonat och lera)14 dagars skalkontaktBiodynamiskIngen filtrering3 år på 1000-liters acacia-fat18 årTotalt 11 mg/lNaturligDruvorna har skördats för hand.
SlovenienKlinecJakot 201612,5%Goriška BrdaBrancevo/VigiolTokaj Friulano2016Märgel (form av kalksten som innehåller höga halter av kalciumkarbonat och lera)4 dagars skalkontaktBiodynamiskIngen filtrering3 år på 500-liters acacia-fat34 årTotalt 9 mg/lNaturligDruvorna har skördats för hand.
SlovenienKlinecQuela 201413,5%Goriška BrdaSlatno/JamaMerlot/Cabernet Franc2014Märgel (form av kalksten som innehåller höga halter av kalciumkarbonat och lera)30 dagars macerationBiodynamiskIngen filtrering3 år på 300-liters körsbärsträ-fatTotalt 25 mg/lNaturligDruvorna har skördats för hand.
SlovenienKlinecOrtodox    Goriška BrdaVerduc/Malvazija/Rebula/Tokaj 2006Kalkrik leraBiodynamiskIngen filtreringNaturligDruvorna har skördats för hand.
SlovenienKlinecOrtodox MAG    Goriška BrdaVerduc/Malvazija/Rebula/Tokaj 2006Kalkrik leraBiodynamiskIngen filtreringNaturligDruvorna har skördats för hand.
SlovenienKlinecMora MAG Goriška BrdaMerlot/Cabernet Franc/Cabernet Sauvignon 2006Kalkrik leraBiodynamiskIngen filtreringNaturligDruvorna har skördats för hand.
  • Wine Waves
  • Vinbönder
  • Restaurangkund
  • Privatkund
  • Kontakt