Bencze Birtok

István Bencze växte inte upp i en vinodlarfamilj. Istället studerade han datavetenskap, har en examen i matematik, och drev i ung ålder eget IT-bolag inom mjukvaruutveckling. Däremot odlade hans farmor grönsaker och bland odlingarna fanns även några vinstockar – av druvorna gjorde man sylt men också lite vin. När István var runt 30 år gammal, arbetandes 12–14 timmar per dag med sitt bolag, började han fundera över vad han verkligen ville göra. Under en tid bodde han i Florence och där väcktes vinintresset till liv. Tillbaka i Ungern började István leta efter lite mark. I början riktade han in sig på Tokaj eller Somlo men efter att ha besökt Hegymagas kände han en speciell koppling till just den platsen och efter att ha anskaffat endast ⅓ hektar startade István Bencze sin vingård 2011. Första årgången var 2012. I dag har han sammanlagt 18,5 hektar på Szent György-hegys sluttningar fördelat på tre lägen. Redan från dag ett har man arbetat ekologiskt och under 2014 introducerade man biodynamiska inslag. Idag är alla vinmarker ekologiskt och biodynamiskt certifierade och det är härifrån alla druvor kommer till domänens viner. Utöver de typiska druvorna för området som Piros Bakator, Kék Bakator, Rózsakő, Furmint, Hárslevelű, och Kéknyelű odlar han också Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc och Riesling. Fermentering sker utan tillsatt jäst. På senare tid har István även uteslutit svavel helt och hållet i flera cuvéer med imponerande resultat – målet är att göra naturliga viner som förmedlar områdets terroir. Han är på god väg anser vi!

Viner från Bencze Birtok

Appellation: Balaton
Druvsort: Riesling
Årgång: 2015
Odling: Ekologisk och biodynamisk

Appellation: Balaton
Vingård: Templomdombi
Druvsort: Riesling
Årgång: 2018
Alk.: 11,5 %
Jord: Kompakt basalt med inslag av tuff, sandsten, brawn forest soil
Vinmakning: Pressat med stjälkar. Därefter tio månader på jästfällningen.
Odling: Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 10 månader i amfora
Ålder på rankor: 4–43 år
Svavel: Inget tillsatt, totalt 8 mg/l
Jäst: Naturlig

Appellation: Balaton
Vingård: Másfél
Druvsort: Chenin
Årgång: 2018
Alk.: 12 %
Jord: Basalt, lera, sand och sandsten
Vinmakning: Pressat med stjälkar.
Odling: Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: Amfora (330 liter)/gamla ekfat (300–400 liter)
Ålder på rankor: 5 år
Svavel: Inget tillsatt, totalt 8 mg/l
Jäst:
Naturlig

Appellation: Balaton
Vingård: Rókaluki
Druvsort: Pinot Noir
Årgång: 2018
Jord: Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basalt
Vinmakning: Tio dagars äsning i öppna kar utan stjälkar.
Odling: Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 5 månader i ståltank
Ålder på rankor: 20 år
Svavel: Totalt 11 mg/l
Jäst: Naturlig

Appellation: Balaton
Vingård: Rókaluki-dűlő
Druvsort: Pinot Noir
Årgång: 2018
Alk.: 11,5 %
Jord: Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basalt
Vinmakning: Tio dagars jäsning i öppna kar – 50% med stjälkar, 50% macération carbonique.
Odling: Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 2.500-liters ekfat i 6 månader
Ålder på rankor: 20 år
Svavel: Totalt 6 mg/l
Jäst: Naturlig