Bott Frigyes

Bott Frigyes, som kallar sig ungrare, räknas som Slovakiens absoluta topproducent. På gränsen till Ungern, en timmes bilfärd nordväst om Budapest, har Frigyes fram tills nyligen bedrivit ekologiskt vingårdsarbete i sina vingårdar men är nu i en övergångsfas till biodynamiska metoder. Vingårdarna om sammanlagt 10 ha ligger utspridda på sluttningarna av Muzsla längs med floden Garam, i ler- och kalkrika jordar som vilar på vulkanisk berggrund. Frigyes gör rena, lätta och druvtypiska viner på traditionella ungerska och centraleuropeiska druvsorter. Vinerna spontanjäser och lagras i ungerska ekfat i mellan 6-12 månader. Vissa av vinerna filtreras varsamt och alla vinerna svavlas lätt vid buteljeringen.

Viner från Bott Frigyes

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Furmint
Årgång: 2016
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: Hela klasar pressas. Därefter ligger druvmusten 8 månader på jästfällningen
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 300/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Furmint
Årgång: 2018
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: Hela klasar pressas. Därefter ligger druvmusten 8 månader på jästfällningen
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 300/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Hárslevelü
Årgång: 2016
Alk.: 13 %
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: 50% pressas direkt, 50% ligger på skalen i 6–7 dagar. Ligger på jästfällningen i 8 månader.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 300/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Hárslevelü
Årgång: 2017
Alk.: 13 %
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Odling: Ekologisk, biodynamisk  
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Hárslevelü
Årgång: 2018
Alk.: 13 %
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Odling: Ekologisk, biodynamisk  
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Juhfark
Årgång: 2016
Alk.: 13 %
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: Ligger på skalen i 6–7 dagar. Ligger på jästfällningen i 8 månader.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 300/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Hárslelvelű/Furmint/Juhfark
Årgång: 2016
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: 6–7 dagars skalkontakt varje druva för sig. Ligger på jästfällningen i 12 månader.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 300–500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Blaufränkisch
Årgång: 2016
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: 2 veckors maceration, delvis med stjälkar.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 10 månader i 225/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Blaufränkisch
Årgång: 2017
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: 2 veckors maceration, delvis med stjälkar.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 10 månader i 225/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Pinot Noir  
Årgång: 2016
Alk.: 13 %
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: 2 veckors maceration, delvis med stjälkar.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 10 månader i 225/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation:​ Južnoslovenská
Druvsort: Pinot Noir  
Årgång: 2017
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: 2 veckors maceration, delvis med stjälkar.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 10 månader i 225/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation:​ Južnoslovenská
Druvsort: Pinot Noir  
Årgång: 2018
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: 2 veckors maceration, delvis med stjälkar.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 10 månader i 225/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Red Blend  
Årgång: 2016
Alk.: 13 %
Jord: Vulkanisk lera och kalk
Vinmakning: 2 veckors maceration, delvis med stjälkar.
Odling: Ekologisk, biodynamisk
Uppväxt: 10 månader i 225/500-liters ekfat.
Jäst: Naturlig