Budaházy

Vingården ägs av den förmögna familjen Budaházy men drivs sedan 2011 av Akos Szokolai. Han tar ensam hand om de endast 4 hektar som ligger utspridda på några av de absolut bästa vingårdslägena runt Mád i Tokaj. Själva källaren ligger i centrala Mád, nästan vägg i vägg med István Szepsy. Allt arbete sker för hand och vingårdarna odlas med ekologiska metoder.

Viner från Budaházy


Appellation:
Tokaj-Mád 
Vingård: Szent Tamás
Druvsort: Furmint 80%/Hárslevelű 20%
Årgång: 2017
Alk.: 12 %
Jord: Ryolit
Vinmakning: 12 timmars skalkontakt
HA: 0,85
Odling: Inga herbicider eller pesticider
Filtering: Lätt filtrering
Uppväxt: 10 månader på nya 500-liters ungerska ekfat
Ålder på rankor: Snitt på 30 år
Svavel: 180 mg/l total
Jäst: Naturlig
Restsötma: 120 g/l


Appellation:
Tokaj-Mád 
Vingård: Nyúlászó-Szent Tamás-Kishegy
Druvsort: Furmint
Årgång: 2017
Jord: Ryolit med inslag av tuff och lera
Vinmakning: 12 timmars skalkontakt
HA: 3
Filtering: Lätt filtrering
Uppväxt: 10 månader på gamla 500-liters ungerska ekfat
Ålder på rankor: Snitt på 30 år
Svavel: 160 mg/l total
Jäst: Naturlig
Restsötma: 135 g/l


Appellation:
Tokaj-Mád 
Vingård: Nyúlászó-Szent Tamás-Kishegy
Druvsort: Furmint
Årgång: 2015
Jord: Ryolit med inslag av tuff och lera
Vinmakning: 12 timmars skalkontakt
HA: 1,85
Filtering: Lätt filtrering
Uppväxt: 20 månader på gamla 200- och 400-liters ungerska ekfat
Ålder på rankor: Snitt på 30 år
Svavel: 185 mg/l total
Jäst: Naturlig
Restsötma: 90 g/l

Appellation: Tokaj
Vingård: Nyúlászó
Druvsort: Hárslevelű
Årgång: 2017
Jord: Ryolit
HA: 0,3
Filtrering: Lätt filtrering
Uppväxt: 9 månader på nya 500-liters ungerska ekfat
Ålder på rankor: 51 år
Svavel: 50 mg/l total
Jäst: Naturlig
Restsötma: 90 g/l