Burja Estate

I sydvästra Slovenien driver paret Primoz och Mateja Lavrencic Burja som är en utökning av Primoz familjegård. De har valt att gå sin egen väg genom att arbeta helt ekologiskt, fokusera på lokala druvsorter samt att låta även de vita vinerna få viss skalkontakt. Gränslandet mellan Italien och Slovenien är en region med lång historia när det kommer till att göra vita, skalmacererade, viner. De odlar 8,5 ha av totalt 10 med vinrankor. Burja är för övrigt namnet på en mycket kall, nordöstlig vind, som sveper in över regionen under vinter och har en stor inverkan på klimatet.

Viner från Burja Estate


Appellation:
Vipava Valley 
Vingård: Benišče
Druvsort: Pinot Gris
Årgång: 2018
Alk.: 13 %
Jord: Kalksten, sandsten
Vinmakning: 5 dagars maceration på skalen.
HA: 0,4
Odling: Ekologisk certifierad. Konvertering mot biodynamisk (Demeter)
Filtering: Ingen filtrering
Uppväxt: 10 månader på gamla 500-liters ungerska ekfat
Ålder på rankor: 16 år
Svavel: Totalt 28 mg/l
Jäst: Naturlig


Appellation:
Vipava Valley 
Vingård: Stranice / Ravno brdo / Ostri vrh
Druvsort: Rebula/Malvazija/Welschriesling
Årgång: 2017
Alk.: 13,5 %
Jord: Kalksten, sandsten
Vinmakning: 7 dagars maceration på skalen.
HA: 2,6
Odling: Ekologisk certifierad. Konvertering mot biodynamisk (Demeter)
Filtering: Ingen filtrering
Uppväxt: 11 månader på fat
Ålder på rankor: 8–70 år
Svavel: Totalt 50 mg/l
Jäst: Naturlig


Appellation:
Vipava Valley 
Vingård: Stranice
Druvsort: Rebula/Malvazija/Welschriesling
Årgång: 2015
Alk.: 13,5 %
Jord: Kalksten, sandsten
Vinmakning: 12 dagars maceration på skalen. Fermentering sker i äggformade betongbehållare.
HA: 0,9
Odling: Ekologisk certifierad. Konvertering mot biodynamisk (Demeter)
Filtering: Ingen filtrering
Uppväxt: 20 månader på fat
Ålder på rankor: 65 år
Svavel: Totalt 41 mg/l
Jäst: Naturlig


Appellation:
Vipava Valley 
Vingård: Ravno brdo / Stranice
Druvsort: Schioppettino (Pokalca) 50%/Blaufränkisch (Frankinja) 30%/Refosco (Refošk) 20%
Årgång: 2015
Alk.: 13,5 %
Jord: Kalksten, sandsten
Vinmakning: 20 dagars maceration med pigeage
HA: 0,5
Odling: Ekologisk certifierad. Konvertering mot biodynamisk (Demeter)
Filtering: Ingen filtrering
Uppväxt: 2 år på stora ekfat (100–150 hl) samt barriques
Ålder på rankor: 6–8 år
Svavel: Totalt 37 mg/l
Jäst: Naturlig