Chamlija

I generationer har familjen Çamlica brukat jorden i området Thrace i Strandja-massivet som sträcker sig över den europeiska delen av Turkiet samt sydöstar Bulgarien. Man har bland annat odlat vindruvor sedan 1936! År 2000 grundade Mustafa Çamlica vingården Chamilja – sitt eget bidrag till Turkiets 6.000-åriga tradition av vinmakning. Vingårdarna är belägna i Kirklareli på gränsen till Bulgarien. Mustafa odlar franska druvor som Cabernet Franc, Merlot, och Chardonnay för att nämna några men hjärtat brinner för inhemska/lokala druvor som Papaskarasi, Karaoglan och Mavrud. Vingården är döpt efter Mustafas dotter Chamlija som också gör alla illustrationer till etiketterna.

Viner från Chamlija

Appellation: Kirklareli
Druvsort: Cabernet Sauvignon/Merlot/Cabernet Franc
Årgång: 2017
Alk.: 14,5%
Jord: Kalksten, lera och kvarts
Vinmakning: Druvorna avstjälkas, pressas och musten jäser sedan på ståltank
Uppväxt: 12 månader på franska ekfat
Appellation: Kirklareli
Druvsort: Papaskarasi
Årgång: 2016
Alk.: 12%
Jord: Kalksten, lera och kvarts
Vinmakning: Druvorna skördades för hand för att sedan jäsa i hela klasar i öppna jäskar.
Uppväxt: En tredjedel av vinet har lagrats 18 månader på ekfat, resterande delar på rostfri ståltank.
Övrigt: Papaskarasi odlas framförallt i Turkiet och tros vara besläktad med druvsorten kadarka som odlas i Östeuropa och på Balkan