Halkia

Halkia drivs av Anna Halkia och ligger i regionen Nemea på Peloponessos. Anna växte upp i Australien då hennes föräldrar emigrerade dit men som vuxen flyttade Anna tillbaka till Grekland med sin man. Till en början sålde hon sina druvor till olika producenter men i början av 2000-talet började hon göra vin själv. Med begränsade tillgångar till utrustning och teknologi mer eller mindre tvingades Anna till vinmakning utan tillsatser eller större åtgärder i källaren. I vinmarkerna som omfattar 3,7 ha, där man odlar Agiorgitiko, Assyrtiko och Roditis, innebär det sedan start ekologiskt arbete och man är också certifierad. Rankorna är planterade mellan 1996 och 2014.

Viner från Halkia


Appellation:
Corinth
Druvsort: Assyrtiko
Årgång: 2019
Alk: 14%
Vinmakning: Manuell skörd med ett uttag om 2–3 kilo/vinstock. Pneumatisk pressning i 2 timmar. 4 dagars maceration i ståltank. Har genomgått malolaktisk jäsning.
HA: Sammanlagt 3,7 ha
Jord: Kalksten, lera
Odling: Ekologiskt certifierad
Filtrering: Ingen filtrering
Uppväxt: 3,5 månader på ståltank.
Ålder på rankor: 7 år
Svavel: 15 mg/l under vinifieringsprocessen och 15 mg/l vid buteljering
Jäst: Naturlig
Övrigt: Vingården är belägen 280 m öh.


Appellation:
Corinth
Druvsort: Agiorgitiko
Årgång: 2018
Alk: 13%
Vinmakning: Manuell skörd med ett uttag om cirka 3 kilo/vinstock. Pneumatisk pressning i 2 timmar.
HA: Sammanlagt 3,7 ha
Jord: Kalksten, lera
Odling: Ekologiskt certifierad
Filtrering: Ingen filtrering
Uppväxt: 3 månader på ståltank.
Ålder på rankor: 7 år
Svavel: 15 mg/l under vinifieringsprocessen och 15 mg/l vid buteljering
Jäst: Naturlig
Övrigt: Vingården är belägen 310 m öh.


Appellation:
Corinth
Druvsort: Agiorgitiko
Årgång: 2018
Alk: 12,5%
Vinmakning: Manuell skörd med ett uttag om cirka 3 kilo/vinstock. Pneumatisk pressning i 2 timmar. 7 dagars maceration i ståltank.
HA: Sammanlagt 3,7 ha
Jord: Kalksten, lera
Odling: Ekologiskt certifierad
Filtrering: Ingen filtrering
Uppväxt: 3 månader på ståltank.
Ålder på rankor: 7 år
Svavel: 15 mg/l under vinifieringsprocessen och 15 mg/l vid buteljering
Jäst: Naturlig
Övrigt: Vingården är belägen 310 m öh.