Karanika

I Amyntaio i nordvästra Grekland gör paret Annette Van Kampen och Laurens Hartman vin under namnet Karanika. Området som är det kallaste vinproducerande området i Grekland har ett kontinentalt klimat med relativt stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar inte helt olikt det i Champagne, Frankrike. Majoriteten av produktionen är mousserande viner enligt Méthode Traditionelle på druvan Xinomavro. I dagsläget gör man fyra mousserande cuvéer samt lika många stilla. Vingårdsfilosofin är biodynamisk och alla viner är ekologiskt certifierade sedan 2015.

Viner från Karanika

Appellation: Amyntaio
Druvsort: 90% Xinomavro / 10%Assyrtiko
Årgång: 2017
Alk.: 13 %
Jord: Sandig gammal sjöbotten
Vinmakning: Méthode Champenoise, Blanc de Noirs, utan dosagé
Odling: Delvis biodynamisk

Appellation: Amyntaio
Druvsort: Assyrtiko/Xinomavro
Årgång: 2015
Alk.: 13 %
Jord: Sandig gammal sjöbotten
Vinmakning: Méthode Champenoise
Odling: Delvis biodynamisk

Appellation: Amyntaio
Druvsort: Xinomavro/Limniona/Cabarnet Sauvignon
Årgång: 2015
Alk.: 13,5 %
Jord: Gammal ler- och sandbotten
Vinmakning: Méthode Champenoise
Odling: Delvis biodynamisk
Filtrering: Ofiltrerat
Ålder på rankor: 30-60 år
Annat:
Vingården är belägen 650 m öh och området är känt för varma somrar och kalla vintrar med regn och snö