Peter Wetzer

När Péter inte jobbar på en bensinmack i Österrike så tar han hand om sina vingårdar som i dagsläget består av endast 3 hektar. Vingårdarna är belägna på den Ungerska sidan av gränsen, runt staden Sopron samt på den sedan länge slocknade vulkanen Ság. Vissa år gör han även vin på den österrikiska sidan, Leithaberg. I vingårdarna jobbar Péter Wetzer i princip biodynamiskt men har valt att inte söka någon certifiering – i stället jobbar han utifrån tanken om att vinrankorna (vissa uppemot 100 år gamla) och jordmånen ostört ska få verka i symbios med minsta möjliga mänskliga inverkan. Regionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden ofta sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med finess snarare än råstyrka. Jäsningen av vinerna sker spontant i öppna ekfat nere i hans flera hundraåriga vinkällare där den mikrobiologiska floran sköter jäsningsprossen. Wetzer väljer också att inte filtrera sina viner. Generellt försöker Péter Wetzer göra lättdruckna, koncentrerade viner utan att vara tunga, med tydlig mineralitet, balans och med en tydlig känsla av ursprung.

Viner från Peter Wetzer

Appellation: Sopron
Druvsort: Kékfrankos
Vingård: Spern Steiner
Årgång: 2015
Vinmakning: Jäsningen sker spontant i öppna ungerska ekfat under 3 veckor
Odling: Ekologisk/biodynamisk
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 18 månader på jästfällningen i gamla ungerska ekfat.
Ålder på rankor: Genomsnitt på 65 år
Svavel: Minimalt vid buteljering
Övrigt: Regionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med mer finess än råstyrka.

Appellation: Sopron
Druvsort: Kékfrankos
Vingård: Kohlenberg, Harmler, Neuberg
Årgång: 2017
Alk.: 13 %
Vinmakning: Manuell skörd i mitten av oktober. Jäsningen sker spontant i öppna ungerska ekfat under cirka 3 veckor. Pressning sker i korgpress.
Odling: Ekologisk/biodynamisk
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 18 månader på jästfällningen i gamla ungerska ekfat.
Svavel: Minimalt vid buteljering
Övrigt: Regionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med mer finess än råstyrka.

Appellation: Sopron
Druvsort: Pinot Noir
Vingård: Kohlenberg, Harmler, Neuberg
Årgång: 2018
Odling: Ekologisk/biodynamisk
Filtrering: Ofiltrerat
Svavel: Minimalt vid buteljering
Övrigt: Regionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med mer finess än råstyrka.

Appellation: Sopron
Druvsort: Furmint
Vingård: Kohlenberg, Harmler, Neuberg
Årgång: 2017
Alk.: 12 %
Vinmakning: Hela klasar som fottrampas. Jäsning sker i öppna ekfat för att sedan pressas i gammal korgpress.
Odling: Ekologisk/biodynamisk
Filtrering: Ofiltrerat
Svavel: Minimalt vid buteljering
Uppväxt: 12 månader på nya ekfat
Övrigt: Regionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med mer finess än råstyrka.