Pivnica Cajkov

15 mil öster om Bratislava hittar vi Pivnica Cajkov. Här har familjen Uhnák gjort vin i generationer och i dag är det Marek Uhnák som är vinmakare. Marek värnar om traditioner och gör vin enligt sin gammelfarfars metoder. Pesecká leánka är en för Cajkov med omnejd traditionell druva som höll på att försvinna och den blev något av ett skötebarn för Marek. Han har förutom att bestämt sig för att bevara odlingar också experimenterat med olika typer av maceration, cuveér och uppväxtmetoder. Jordmånen är vulkanisk vilket ger viner med fantastisk mineralitet och syra.

Viner från Pivnica Cajkov

Appellation: Južnoslovenská
Druvsort: Pinot Gris
Årgång: 2016
Alk.: 14 %

Appellation:  Tekov Terrior
Druvsort: Pesecka leanka
Årgång: 2017
Alk.: 11
Vingård: Sadowie
Jord: Vulkanisk aska – Tufa
Vinmakning: 6 månader på jästfällning i ståltank
HA: 0,5
Odling: Ekologisk
Filtrering: Lätt filtrering
Uppväxt: 1 år på ståltank
Ålder på rankor: 2017
Svavel: 40mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 2-3g/l

Appellation: Tekov Terrior
Druvsort: Pesecka Leanka
Årgång: 2017
Alk.: 12 %
Jord: Vulkanisk aska – Tufa
Vingård:Sadowie – Beta
Vinmaking: 7 dagars skalmacerering
HA: 0,6
Odling: Ekologisk
Filtering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1 år på fat
Ålder på rankorna: 2017
Svavel: 25mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 2g/l

Appellation:​ ​Tekov Terrior
Druvsort: Pesecka Leanka
Årgång: 2017
Jord: Vulkanisk aska – Tufa
Vingård: Stara hora
Vinmaking: 7 dagars skalmacerering
HA: 0,6
Odling: Ekologisk
Filtering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1 år på fat
Ålder på rankorna: 2017
Svavel: 25mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 2-3g/l

Appellation: Tekov Terrior
Druvsort: Pesecka Leanka
Årgång: 2017
Alk.: 13 %
Jord: Vulkanisk aska – Tufa
Vingård:Sadowie – Beta
Vinmaking: 7 dagars skalmacerering
HA: 0,6
Odling: Ekologisk
Filtering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1 år på fat
Ålder på rankorna: 2017
Svavel: 25mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: dry (2g/l)