Samuel Tinon
Samuel Tinon är ursprungligen från Bordeaux men bosatte sig 1991 i Tokaj. Efter att ha arbetat för flera olika producenter under 1990-talet startade han sin egen gård 2000. På sammanlagt 8 hektar odlar familjen Tinon Furmint (65 %), Harslevelü (30 %) och lite Muscat de Lunel (5 %). Och Tokajs framtid tänker ni? Lite lagom postmodernt svarar Samuel: »The Golden Ages of Tokaj are behind AND before us!«
Land | Vinbonde | Viner | % | Appellation | Vingård | Druvsort | Årgång | Jord | Vinmakning | HA | Odling | Filtrering | Uppväxt | Ålder på rankor | Svavel | Jäst | Restsötma | Övrigt |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ungern | Attila Homonna | Furmint/Hárslevelü | 13,5% | Tokaj | Furmint/Hárslevelü | 2017 | Totalt 6 ha | Ekologisk | 12 månader på fat | Naturlig | Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta. | |||||||
Ungern | Attila Homonna | Tokaji 2015 | Tokaj | Furmint/Hárslevelü | 2015 | Klasarna är avstjälkade och pressade med lågt tryck (1 bar) i en korgpress. Långsam jäsning under hela 5 månander på gamla ungerska och österrikiska fat. | Totalt 6 ha | Ekologisk | Naturlig | Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta. | ||||||||
Ungern | Attila Homonna | Hatari | Tokaj | Furmint | 2015 | Totalt 6 ha | Ekologisk | Naturlig | Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta. | |||||||||
Ungern | Attila Homonna | Edes Harmas, 500 ml | Tokaj | Furmint/Hárslevelü/Muscat | 2016 | 3 delar senskördade druvor, 2 delar Szamarodni där 40% av klasarna är bortytiserade, och 1 del med 100% aszú-bär. Dessa delar vinifierades separat för att slutligen blandas. | Totalt 6 ha | Ekologisk | Naturlig | 111g/l | Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta. | |||||||
Ungern | Attila Homonna | Kékfrankos, MAG | 12% | Balaton | Blaufränkisch | 2017 | Klasarna är avstjälkade och har fått ligga med skalen i ca 10 dagar innan de pressas. | Totalt 6 ha | Ekologisk | Ett par månader på stora ekfat samt ståltank. | 35 mg/l vid buteljering. | Naturlig | Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta. | |||||
Ungern | Bencze Birtok | Kék II | Balaton | Kek Bakator | 2019 | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | Inget tillsatt | Naturlig | |||||||||
Ungern | Bencze Birtok | Hárslevelü 2019 | Balaton | Hárslevelü | 2019 | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | Inget tillsatt | Naturlig | |||||||||
Ungern | Bencze Birtok | Autochton 2019 | 12% | Balaton | Templomdombi | 35% Furmint / 49% Hárslevelü / 16% Kéknyelü | 2019 | Basalt, lera, sand och sandsten | Druvorna skördades 5:e, 17:e och 19:e september. 50% Hárslevelü avstjälkades och jäste i 8 dagar i öppna kar. Resterande del Hárslevelü samt Furmint och Kéknyuelü pressades med hela klasar och jäste i amforor. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 9 månader på jästfällningen | 5 år | Inget tillsatt | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Blau 2019 | 11,5% | Balaton | Templomdombi | Blauburger | 2019 | Basalt, lera, sand och sandsten | Druvorna skördades 6e september. Hela klasar påbörjade maceration carbonique i öppna kar. Efter 4 dagar fottrampade man druvorna och efter ytterligare 12 dagars jäsning så pressade man. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 6 månader på ståltank. | 5 år | Inget tillsatt | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Pinot Blanc 2019 | 12% | Balaton | Templomdombi | Pinot Blanc | 2019 | Basalt, lera, sand och sandsten | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | Inget tillsatt | Naturlig | ||||||
Ungern | Bencze Birtok | Furmint 2019 | 12% | Balaton | Templomdombi | Furmint | 2019 | Basalt, lera, sand och sandsten | Druvorna skördades i början av september. Hel aklasar pressades för att sedan jäsa i amforor av olika stolek. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 9 månader på amforo av olika storlek. | 5 år | Inget tillsatt | Naturlig | För detta vin så valde man ut de 3 kärl man tyckte var mest intressanta. Resterande delar hittar man i cuvéen Autochthon. | ||
Ungern | Bencze Birtok | Virgo 2019 | 11,5% | Balaton | Rókalyuki | Pinot Noir | 2019 | Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basalt | Druvorna skördades 2a september. Hela klasar pressades för att sedan genomgå jäsning på 228-liters franska ekfat. Efter jäsning fylldes faten på till 95% så ett jästlager kunde bildas på ytan. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 9 månder på jästfällningen utan batonnage. | 22 år | Inget tillsatt | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Kéknyelü 2019 | 12% | Balaton | Templomdombi | Kéknyelü | 2019 | Basalt, lera, sand och sandsten | Druvorna skördades under andra halvan av september. Därefter pressades hela klasar och jäsning skedde i 750-liters amforor. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 10 månader på jästfällningen i 750-liters amforor. | Inget tillsatt | Naturlig | För detta vin så valde man ut de 3 kärl man tyckte var mest intressanta. Resterande delar hittar man i cuvéen Autochthon. | |||
Ungern | Bencze Birtok | Riesling 2019 | 11,5% | Balaton | Templomdombi | Riesling | 2019 | Basalt, lera, sand och sandsten | Druvorna skördades 11:e-12:e september. Hela klasar pressades och jäsning skeddei amforor och slavonska ovala ekfat om 1.500 liter. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | På jästfällningen | 5 år | Inget tillsatt | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Chenin 2019 | Balaton | Másfél | Chenin Blanc | 2019 | Basalt, lera, sand och sandsten | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | Inget tillsatt | Naturlig | |||||||
Ungern | Bencze Birtok | Pinot Noir 2019 | 11,5% | Balaton | Rókalyuki | Pinot Noir | 2019 | Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basalt | Druvorna skördades 2a september. Klasarna avstjälkades och efter 3 dagar i öppna kar fot- och handtrampades druvorna. Efter 10 dagars jäsning skedde varsam pressning. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 30% på franska ekfat om 228-liter, resterande del på ståltank och amforor, i 8 månader. | 22 år | Inget tillsatt | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | "R" Blanc de Noirs Brut Nature | 12% | Balaton | Pinot Noir | 2014 | Method traditionelle. Basvinet har jäst på ekfat. Ingen dosage. | Ekologisk | 4 år på fällningen i flaska | Naturlig | ||||||||
Ungern | Bencze Birtok | "Gemini II" Blanc de Noirs Extra Brut | 12% | Balaton | Pinot Noir | 2013 | Method traditionelle. Basvinet har jäst på ståltank. 3 g dosage. | Ekologisk | 5 år på fällningen i flaska | |||||||||
Ungern | Bencze Birtok | Rózsakő 2018 | 11,5% | Balaton | Másfél | Rózsakő | 2018 | Basalt, lera, sand och sandsten | 2/3 hela klasar vilka pressades långsamt för att därefter jäsa på ekfat. 1/3 jäste i hela klasar i öppna kar under koldioxid i 3 veckor. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | På fat under ett år. Totalt 2 fat gjordes. Det ena toppades upp medan uppväxt det i det andra fatet skedde under flor (non-ouillé). | 6 år | Inget tillsatt, totalt 8 mg/l | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Aries 2017 | 12% | Balaton | Templomdombi | Riesling | 2017 | Brun skogsjord med basalt och tuff | Hela klasar påressas och därefter sker jäsning samt 2 års uppväxt i amfora. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 2 år på amfora | 41 år | Inget tillsatt, totalt 14 mg/l | Naturlig | 5g/l | ||
Ungern | Bencze Birtok | Riesling | 11,5% | Balaton | Templomdombi | Riesling | 2018 | Kompakt basalt med inslag av tuff, sandsten | Pressat med stjälkar. Därefter tio månader på jästfällningen. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 10 månader i amfora | 4–43 år | Inget tillsatt, totalt 8 mg/l | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Chenin | 12% | Balaton | Másfél | Chenin Blanc | 2018 | Basalt, lera, sand och sandsten | Pressat med stjälkar. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | Amfora (330 liter)/gamla ekfat (300–400 liter) | 5 år | Inget tillsatt, totalt 8 mg/l | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Pinot Noir 2018 | 11,5% | Balaton | Rókalyuki | Pinot Noir | 2018 | Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basalt | Tio dagars äsning i öppna kar utan stjälkar. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 5 månader i ståltank | 20 år | Totalt 11 mg/l | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Pinot Noir Atlas | 11,5% | Balaton | Rókalyuki | Pinot Noir | 2018 | Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basalt | Tio dagars jäsning i öppna kar – 50% med stjälkar, 50% macération carbonique. | Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifierad | Ofiltrerat | 2.500-liters ekfat i 6 månader | 20 år | Totalt 6 mg/l | Naturlig | |||
Ungern | Bencze Birtok | Pinot Noir Atlas 2019 | Balaton | |||||||||||||||
Ungern | Bott Pince | Kulscár | Tokaj | Hárslevelü | 2017 | Vulkanisk | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat om 220 liter | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | ||||||||
Ungern | Bott Pince | Határi | Tokaj | Furmint | 2017 | Vulkanisk | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | ||||||||
Ungern | Bott Pince | Elöhegy | 13% | Tokaj | Furmint/Hárslevelü | 2017 | Vulkanisk | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | |||||||
Ungern | Bott Pince | Csontos | 13% | Tokaj | Furmint | 2017 | Vulkanisk | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | |||||||
Ungern | Bott Pince | Teleki | Tokaj | Furmint/Hárslevelü | 2017 | Vulkanisk | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | ||||||||
Ungern | Bott Pince | A Három Gracia Dry | Tokaj | Furmint/Hárslevelü | 2016 | Vulkanisk | Detta vin görs i sammarbete med två av Judits vänner som och är vinmakare på Nobilis respektive Kikelet. De tre vinmakarna gör vin separat och sen väljer de tillsammans ut fat från varandra som de sedan blandar ihop. | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | |||||||
Ungern | Bott Pince | A Három Gracia Èdes | Tokaj | Furmint/Hárslevelü/Muscat | 2016 | Vulkanisk | Detta vin görs i sammarbete med två av Judits vänner som och är vinmakare på Nobilis respektive Kikelet. De tre vinmakarna gör vin separat och sen väljer de tillsammans ut fat från varandra som de sedan blandar ihop. I grunden är det söta senskördade druvor med ett minimalt inslag av botrytis. | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | |||||||
Ungern | Bott Pince | Bott-Rytis, 375 ml | Tokaj | Furmint/Hárslevelü/Muscat | 2016 | Vulkanisk | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | ||||||||
Ungern | Bott Pince | Szamorodni, 375 ml | Tokaj | Furmint/Hárslevelü/Muscat | 2013 | Vulkanisk | Totalt 8 ha | Gamla ungerska ekfat | Naturlig | Vingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund. | ||||||||
Ungern | Budaházy | Tokaji cuvée Szt. Tamás | 10,5% | Tokaj-Mád | Szent Tamás | Furmint 80%/Hárslevelű 20% | 2018 | Ryolit | 12 timmars skalkontakt | 0,85 | Inga herbicider eller pesticider | Lätt filtrering | 10 månader på nya 500-liters ungerska ekfat | Snitt på 30 år | 180 mg/l total | Naturlig | 120 g/l | |
Ungern | Budaházy | Tokaji cuvée Szt. Tamás | 12% | Tokaj-Mád | Szent Tamás | Furmint 80%/Hárslevelű 20% | 2017 | Ryolit | 12 timmars skalkontakt | 0,85 | Inga herbicider eller pesticider | Lätt filtrering | 10 månader på nya 500-liters ungerska ekfat | Snitt på 30 år | 180 mg/l total | Naturlig | 120 g/l | |
Ungern | Budaházy | Tokaji Furmint Édes | Tokaj-Mád | Nyúlászó-Szent Tamás-Kishegy | Furmint | 2017 | Ryolit med inslag av tuff och lera | 12 timmars skalkontakt | 3 | Lätt filtrering | 10 månader på gamla 500-liters ungerska ekfat | Snitt på 30 år | 160 mg/l total | Naturlig | 135 g/l | |||
Ungern | Budaházy | Szamorodni | Tokaj-Mád | Szent Tamás-Kishegy | Furmint | 2015 | Ryolit med inslag av tuff och lera | 12 timmars skalkontakt | 1,85 | Lätt filtrering | 20 månader på gamla 200- och 400-liters ungerska ekfat | Snitt på 30 år | 185 mg/l total | Naturlig | 90 g/l | |||
Ungern | Budaházy | Nyúlászó | 13% | Tokaj-Mád | Nyúlászó | Hárslevelű | 2018 | Ryolit | 0,3 | Lätt filtrering | 9 månader på nya 500-liters ungerska ekfat | 51 år | 50 mg/l total | Naturlig | ||||
Ungern | Budaházy | Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 | Tokaj-Mád | 2013 | ||||||||||||||
Ungern | Dobogó | Izabella Utca | 11% | Tokaj | Pinot Noir | 2013 | ||||||||||||
Ungern | Dobogó | Estate | Tokaj | Betsek, Szent Tamás, Úrágya | Furmint | 2015 | Vulkanisk, lera | Klasarna avstjälkas innan pressning. Musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar.Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 8–10 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering. | 4,5 | Ekologisk, ej certifierad | Ja | 8–10 månader i ungerska 300-liters ekfat | Betsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 år | Totalt 69 mg/l | Odlad | 1,5 g/l | Vegan | |
Ungern | Dobogó | Betsék | Tokaj | Betsek | Furmint | 2018 | Vulkanisk, lera | Klasarna avstjälkas innan pressning. Musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar.Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 8–10 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering. | 4,5 | Ekologisk, ej certifierad | Ja | 8–10 månader i ungerska 300-liters ekfat eller 2 år i gamla fat. | 45 år | Totalt 77 mg/l | Odlad | 3,9 g/l | Vegan | |
Ungern | Dobogó | Aszu 5 puttonyos, 500 ml | Tokaj | Betsek, Szent Tamás, Úrágya | Furmint 70%/Hárslevelű 20%/Sárgamuskotály 10% | 2013 | Vulkanisk, lera | Klasarna till basvinet är 50% gröna druvor, 50% botrytisdruvor. Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Musten flyttas därefter till ekfat fär jäsning. Under tiden plockas nya botrytisdruvor och när basvinet jäst färdigt tillsätts dessa under 24 timmar. Därefter sker ny pressning och ny fermentering tar vid. När andra jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 18–30 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering. | 4,5 | Ekologisk, ej certifierad | Ja | 18-30 månader i ungerska och franska 300-litersfat | Betsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 år | Totalt 256 mg/l | Odlad | 124,6 g/l | Vegan | |
Ungern | Dobogó | Szamorodni, 500 ml | Tokaj | Betsek, Szent Tamás, Úrágya | Furmint 75%/Hárslevelű 25% | 2016 | Vulkanisk, lera | Klasarna är 50% gröna druvor, 50% botrytisdruvor, vilka avstjälkas utan att druvorna går sönder. Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 12–18 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering. | 4,5 | Ekologisk, ej certifierad | Ja | 18-30 månader i ungerska och franska 300-litersfat | Betsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 år | Totalt 221 mg/l | Odlad | 108,4 g/l | Vegan | |
Ungern | Gábor Karner | Tavasszal a föld | 14% | Mátra | Blaufränkisch | 2013 | ||||||||||||
Ungern | Grál Pince | Kadarka | 12% | Tolna | Kadarka | 2016 | Kalksten, lera | Manuell skörd, 4 dagars kallmacerering i ståltank, 4 veckor i öppet kar. | 1 | Ekologisk | Ingen filtrering | 10 månader i 400-liters franska ekfat | 6 år | 5mg/l vid buteljering | Naturlig | |||
Ungern | Grál Pince | Pelzberg | 12,5% | Tolna | Pelzberg | Blaufränkisch | 2015 | Kalksten, lera, loess | Manuell skörd, 2 dagars kallmacerering i ståltank, 4 veckor i öppet kar. | 3 | Ekologisk | Ingen filtrering | 16 månader i 225-litersfat av ungersk och fransk ek. | 6 år | 5mg/l vid buteljering | Naturlig | ||
Ungern | Grál Pince | Amfóra Kadarka 2018 | 12% | Tolna | Pelzberg | Kadarka | 2018 | Kalksten, lera, loess | Manuell skörd. Druvorna pressades och jäste i 16 dagar i öppna kar med piegage 3 ggr per dag. Därefter flyttades musten till 160-liters keramiska amphora-kärl. | Ekologisk | Ingen filtrering | 12 månader i amphora samt 11 månader på flaska | 10–60 år | Totalt 57 mg/l | Naturlig | Årgången gav 210 flaskor | ||
Ungern | Grál Pince | Maestro Reserve 2017 | 12% | Tolna | Pelzberg | Cabernet Franc/Merlot | 2017 | Kalksten, lera, loess | Manuell skörd. 20 dagars jäsning i öppna kar. | Ekologisk | Ingen filtrering men klarnat. | 30 månader på Ungerska 500-liters Zemplén-ekfat | Totalt 47 mg/l | Naturlig | Årgången gav 800 flaskor | |||
Ungern | Grand vin de Barnag | 10 Nap | 12% | Pécsely | Riesling | 2019 | Kalksten | 10 dagars maceration på skalen | 0,1 | Ekologisk | Ingen filtrering | 500-liters ungerska ekfat | 5 år | 20 mg/l | Naturlig | |||
Ungern | Grand vin de Barnag | Brutal | 13% | Balatonszőlős | Riesling | 2019 | Kalksten | 7 dagars maceration på skalen | 0,2 | Ingen filtrering | 400-liters ungerska ekfat | Naturlig | ||||||
Ungern | Grand vin de Barnag | Dzsúz 2 | 14% | Aszófő | Cabernet Franc | 2019 | Kalksten | 14 dagar carbonic maceration | 0,1 | Ekologisk | Ingen filtrering | 500-liters ungerska ekfat | 16 år | 15 mg/l | Naturlig | |||
Ungern | Horst Hummel | Hárslevelú 2019 | 11% | Villány | Siklós-Városhegy | Hárslevelű 2019 | 2019 | Kalk- och mineralrik loess | Direktpress | 0,77 | Ingen filtrering | Ståltank | 35 år | Naturlig | 1,7 g/l | |||
Ungern | Horst Hummel | Hárslevelú 2018 | Villány | Siklós-Városhegy | Hárslevelű 2018 | 2018 | Kalk- och mineralrik loess | Direktpress, viss botrytis | 0,77 | Ingen filtrering | Ståltank | 35 år | Naturlig | 1,7 g/l | ||||
Ungern | Horst Hummel | Portugieser 2018 | 12,5% | Villány | Villány-Csillaghegy, Ördögárok | Portugieser | 2018 | Kalk- och mineralrik loess | 3 veckors maceration | 2 | Ingen filtrering | Ståltank | 18 år | 45 mg/l | Naturlig | 1,8 g/l | ||
Ungern | Horst Hummel | Kékfrankos 2017 | Villány | Nagytótfalu-Verebes Rét | Kékfrankos | 2017 | Kalk- och mineralrik loess | 3 veckors maceration | 2 | Ekologisk | Ingen filtrering | Ståltank | 18 år | 21 mg/l | Naturlig | 1,4 g/l | ||
Ungern | Jakab | Padi-Hegy | Tokaj | Furmint | 2015 | |||||||||||||
Ungern | Jakab | Rány | Tokaj | Furmint | 2016 | |||||||||||||
Ungern | Losonci | Pinot Noir | Mátra | Nagyréde | Pinot Noir | 2017 | Lera | Ekologisk konvertering | ||||||||||
Ungern | Losonci | Pinot Noir | 13% | Mátra | Nagyréde | Pinot Noir | 2018 | Lera | Ekologisk konvertering | Ståltank | Totalt 61 mg/l | Naturlig | ||||||
Ungern | Pelle Pince | Birtok Furmint | 12,5% | Tokaj- Hegyalja | Mád, Újhegy, Király | Furmint | 2017 | Ryolit, brun lera | Pelle Pince är medlem i Terra Hungarica och förbinder sig därmed att ej använda artificiell gödning, herbicider, pesticider, samt maskinella hjälpmedel vid skörd. Man får inte heller använda tillsatt jäst, andra tillsatser som encymer, stabilisatorer, näring, eller annan teknisk manipulation. | Filtrerat | Ståltank | Totalt 90 mg/l | 4,7 g/l | |||||
Ungern | Pelle Pince | Pálinka, 500ml | Tokaj- Hegyalja | Mád, Újhegy, Király | Furmint | N.V | Sprit | Pelle Pince är medlem i Terra Hungarica och förbinder sig därmed att ej använda artificiell gödning, herbicider, pesticider, samt maskinella hjälpmedel vid skörd. Man får inte heller använda tillsatt jäst, andra tillsatser som encymer, stabilisatorer, näring, eller annan teknisk manipulation. | ||||||||||
Ungern | Péter Wetzer | Spern Steiner | 14% | Sopron | Spern Steiner | Kékfrankos | 2015 | Jäsningen sker spontant i öppna ungerska ekfat under 3 veckor | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | 18 månader på jästfällningen i gamla ungerska ekfat. | Genomsnitt på 65 år | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | Naturlig | Regionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med mer finess än råstyrka. | |||
Ungern | Péter Wetzer | Pinot Noir | Sopron | Pinot Noir | 2018 | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | Naturlig | Regionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med mer finess än råstyrka. | ||||||||
Ungern | Péter Wetzer | Furmint "T" | 12% | Sopron | Furmint | 2017 | Hela klasar som fottrampas. Presssning sker med gammal korgpress. Jäsning sker i öppna ekfat. | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | 12 månader på nya ekfat | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | Naturlig | “T” står för Tokaj då Peter köpte druvor av sin vän Attila Homonna I Tokaj. Druvorna kommer från vingården Kassi som är en brant vingård som vilar på vulkanisk jordmån. | |||||
Ungern | Péter Wetzer | Furmint "T" 2018 | 13,5% | Sopron | Furmint | 2018 | Hela klasar som fottrampas. Presssning sker med gammal korgpress. Jäsning sker i öppna ekfat. | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | 12 månader på nya ekfat | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | Naturlig | “T” står för Tokaj då Peter köpte druvor av sin vän Attila Homonna I Tokaj. Druvorna kommer från vingården Kassi som är en brant vingård som vilar på vulkanisk jordmån. | |||||
Ungern | Péter Wetzer | Bolondok napja 2019 | 13% | Sopron | Kékfrankos | 2019 | 24 timmars maceration, därefter jäsning på fat. | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | Uppväxt i 300-liters fat i 6 månader, därefter neutralt kar. Ingen klarning eller filtrering. | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | |||||||
Ungern | Péter Wetzer | Peter Weiss 2019 | 13% | Sopron | Zöldveltelini (G.V) | 2019 | 1 dags maceration på avstjälkade klasar. Pressad i korgpress och därefter jäsning på 500-litersfat. | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | Uppväxt på ståltank. | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | |||||||
Ungern | Péter Wetzer | Pinot Noir 2019 | 13% | Sopron | Pinot Noir | 2019 | 3 veckors maceration med låg extraktion. Pressat med korgpress. | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | ||||||||
Ungern | Péter Wetzer | Ság 2019 | 12,5% | Sopron | Olaszrizling fieldblend | 2019 | Fottrampade druvor som sedan pressts i korgpress. Jäsning på 500-liters- samt 225-litersfat. | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | 10 månaders uppväxt i fat på jästfällningen utan batonnage. Buteljeras utan klarning eller filtrering. | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | |||||||
Ungern | Péter Wetzer | Kékfrankos 2018 | 13% | Sopron | Kékfrankos | 2018 | 3 veckors maceration med låg extraktion. Pressat med korgpress. | Ekologisk/biodynamisk | Ofiltrerat | Uppväxt på 300-, 500- och 1000-litersfat i ett år. Buteljerat utan klarning eller filtrering. | En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering. | |||||||
Ungern | Réka Koncz | (In) Return | 11% | – | Fieldblend från Tipét, Kiskovács, Batka | 70% Királyleányka/20% Riesling/10% annat (som ex Furmint, Hárslevelű) | 2019 | Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera. | Delvis direktpress, delvis upp till 1 dags skalkontakt (hela klasar). Därefter press med korgpress. | Alla tre vingårdar tillsammans 3,5 ha | Ekologiskt certifierad from 2020, regenerativ | Ofiltrerat | Plastkärl på 1000 liter | 40–100 år | ~10 mg tillsatt | Naturlig | 0,5 g/l | |
Ungern | Réka Koncz | Óra | 11% | – | Fieldblend från Tipét, Kiskovács, Batka | 70% Királyleányka/20% Riesling/10 % annat (som ex Furmint, Hárslevelű) | 2019 | Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera. | 50% hela klasar med 3 veckors maceration på skalen, 50% avstjälkade klasar med 2 veckors maceration på skalen. Press med korgpress. | Alla tre vingårdar tillsammans 3,5 ha | Ekologiskt certifierad from 2021, regenerativ | Ofiltrerat | Plastkärl på 1000 liter | 40–100 år | Totalt 15 mg/l | Naturlig | 0,5 g/l | |
Ungern | Réka Koncz | Eastern Accents | 11% | – | 70% Hárslevelű (köpta druvor)/30% Királyleányka, Riesling, Furmint, Hárslevelű (egna druvor) | 2019 | Vulkanisk andesit | 70% Hárslevelű utan stälkar med 5 dagars maceration på skalen, samt 30% Királyleányka, Riesling och Furmint avstjälkat med 2 veckors maceration på skalen. Press med korgpress. | 0,5 ha | Ekologisk | Ofiltrerat | Plastkärl på 1000 liter | ~15 år | Totalt 15 mg/l | Naturlig | 0,6 g/l | ||
Ungern | Réka Koncz | A Change of Heart | 12% | – | Manósi | Kékfrankos | 2019 | Vulkanisk andesit | 2,5 veckas maceration i öppna kar varav 20% är hela klasar. 1 pigeage dagligen. Press med korgpress. | 4,2 ha | Ekologisk | Ofiltrerat | Plastkärl på 1000 liter | ~15 år | ~10 mg tillsatt | Naturlig | 0,9 g/l | Köpta druvor |
Ungern | Réka Koncz | Robin, pet-nat | 12% | – | Batka | 70% Királyleányka/20% Riesling/10 % annat (som ex Furmint, Hárslevelű) | 2019 | Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera. | Några timmars skalkontakt. Pressning sker med avstjälkade druvor. Vinet buteljeras med 15–17 g socker och jäser sedan klart på flaska. | Alla tre vingårdar tillsammans 3,5 ha | Ekologiskt certifierad from 2020, regenerativ | Ofiltrerat | Plastkärl innan tidig buteljering | 40–100 år | ~10 mg tillsatt | Naturlig | –0,5 g /l | |
Ungern | Samuel Tinon | Furmint Birtokbor | Tokaj | Furmint | 2014 | |||||||||||||
Ungern | Samuel Tinon | Dry Szamorodni | Tokaj | Furmint (90%)/Hárslevelü (10%) | 2003 | Loess, riolit | Torrt vin gjort på botryt-druvor | 5 | Inga herbicider och manuellt arbete i vinmarkerna | Ja | 7 år och 6 månader under flor på 220-liters ungerska ekfat | 100+ | 100 mg/l | Naturlig | ||||
Ungern | Samuel Tinon | Dry Szamorodni | Tokaj | Furmint (90%)/Hárslevelü/Muscat | 2009 | Loess, riolit | Torrt vin gjort på botryt-druvor | 5 | Inga herbicider och manuellt arbete i vinmarkerna | Ja | 7 år och 6 månader under flor på 220-liters ungerska ekfat | 100+ | 100 mg/l | Naturlig | ||||
Ungern | Somló Kincse | Juhfark 2017 | 11,5% | Nagy-Somló | Juhfark | 2017 | Basalt | Druvorna skördades vid två olika tillfällen från två olika delar av vingården. | Ekologisk | Ofiltrerat | 8 månaders uppäxt på jästfällningen i ståltank. | Naturlig | Årgången gav 300 flaskor | |||||
Ungern | Somló Kincse | Apáink Emléke 2018 | 12,5% | Nagy-Somló | Blend på 13 druvor som ex Piros Bakator, Kék Bakator, Furmint, Sárfehér. | 2018 | Basalt | Alla 13 druvor har jäst separat i demijohns. | Ekologisk | Ofiltrerat | Efter jäsning blandas alla druvorna och växer upp på jästfällning i ståltank under 8 månader. | Totalt 35 mg/l | Naturlig | Årgången gav 800 flaskor | ||||
Ungern | Somló Kincse | Sárfehér | 11,5% | Nagy-Somló | Sárfehér | 2019 | Basalt | Ekologisk | Ofiltrerat | 10 månaders uppäxt på jästfällningen i ståltank. | Totalt 40 mg/l | Naturlig | Årgången gav 300 flaskor | |||||
Ungern | Somló Kincse | Tramini 2019 | 13% | Nagy-Somló | Traminer | 2019 | Basalt | Ekologisk | Ofiltrerat | 10 månaders uppäxt på jästfällningen i ståltank. | Totalt 35 mg/l | Naturlig | Årgången gav 350 flaskor | |||||
Ungern | Somló Kincse | Hegyek Virága 2019 | 12% | Nagy-Somló | Kéknyelű/Királyleányka/Szerémi Zöld | 2019 | Basalt | De olika sorterna har jäst separat i demijohns. | Ekologisk | Ofiltrerat | Efter jäsning blandas alla druvorna och växer upp på jästfällning i ståltank under 10 månader. | Naturlig | Årgången gav 300 flaskor | |||||
Ungern | Szászi Birtok | Pinot Gris 2019 | 12% | Badacsony | Szent György-hegy | Pinot Gris | 2019 | Basalt | 16 dagars jäsning på tank | Ekologiskt certifierad | Filtrerat | 2 månader på ståltank | Totalt 59 mg/l | Naturlig | 0,7 g/l | |||
Ungern | Sziegl Pince | Babel | 13,5% | Hajós | Hajós- Kolostor-domb/ Hajós- Herreberg, Hajós-Weigataesch | 70% Kékfrankos/25% Kadarka/5% Zweigelt | 2019 | Loess, lera, sand | Druvorna har pressats med stjälkar och därefter haft varierande skalkontakt, från några timmar till 2 dagar. Musten har sedan spontanjäst i ståltank. | Ekologisk | Ofiltrerat | På jästfällningen i 5 månader | Minimalt vid buteljering | Naturlig | ||||
Ungern | Sziegl Pince | Érsekhalmi Olaszrizling | 12,5% | Hajós | Érsekhalma | Olaszrizling | 2018 | Loess, sand | 1 natts skalkontakt, därefter spontanjäsning på använda 500-liters ekfat. | Ekologisk, bush-vines. | Ofiltrerat | 6 månader på jästfällning i använda 500-liters ekfat | Totalt 47 mg/l | Naturlig | ||||
Ungern | Sziegl Pince | Tanulmánybor 2 | 12% | Hajós | Hársfás-út/Herreberg | Hárslevelű/Cserszegi Fűszeres | 2019 | Loess, lera, sand | Senskördad Cserszegi Fűszeres som macererats 2 månaders med Hárslevelű från 2018. | Ekologisk | Ofiltrerat | 6 månader i 140-liters franska terrakotta-amforor | Totalt 13 mg/l | Naturlig | ||||
Ungern | Sziegl Pince | Herreberg Kadarka | 11,5% | Hajós | Herreberg | Kadarka | 2019 | Loess, sand | Jäsning i öppna kar. Pigeage 2 ggr per dag. | Ekologisk, bush-vines. | Ofiltrerat | 5 månader på ekfat. | Totalt 21 mg/l | Naturlig | ||||
Ungern | Sziegl Pince | Hársfás-út Kékfrankos | 14% | Hajós | Hársfás-út | Blaufränkisch | 2017 | Loess, sand, lerjord | Jäsning i öppna kar. Pigeage 2 ggr per dag. | Ekologisk | Ofiltrerat | 14 månader i 500-liters ekfat varav 1/4 var ny ek. | Totalt 40 mg/l | Naturlig |