Slobodné vinárstvo

I västra Slovakien med lika långt till Österrike, Tjeckien och Ungern ligger gården Majer Zemianske Sady som gör vin under namnet Slobodné vinárstvo. Efter visst avbrott på grund av politik och krig är det nu fjärde och femte generationen som brukar marken sedan 1997 och 2010 släpptes det första vinet. 2016 hade omställning skett till ekologiska metoder och nu ingår man i den österrikiska gruppen Valtfiertel som består av biodynamiska producenter. Vinerna spontanjäser naturligt utan några tillsatser och inte sällan med viss skalkontakt. På senare år har man också börjat låta vinerna växa upp i kvevris.

Viner från Slobodné vinárstvo

Appellation:​ Južnoslovenská
Vingård: Lopata, Stavný Háj
Druvsort: Riesling
Årgång: 2014
Alk.: 13 %
Jord: Kalkrik loess
Vinmakning: 2014 var regnigt och botrytis var utspritt i riesling-markerna.
Odling: Ekologisk
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 12–24 månadre på ekfat
Ålder på rankor 11 år
Svavel: Liten mängd svavel tillsatt vid buteljering. Total mängd svavel är 45 mg/l
Jäst: Naturlig

Appellation:​ Južnoslovenská
Vingård: Lopata, Stavný Háj
Druvsort: Blaufränkisch/Cabernet Sauvignon
Årgång: 2017
Alk.: 13 %
Jord: Kalkrik loess
Vinmakning: Varje år gör man en rosé, unik för varje år. Druvorna skördas för hand och förs därefter direkt till källaren. Sista delen av jäsningen skedde i flaska så vinet är lätt mousserande.
Odling: Ekologisk
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 12–24 månadre på ekfat
Ålder på rankor 10–35 år
Svavel: Inget tillsatt svavel. Total mängd 12 mg/l
Jäst: Naturlig

Appellation:​ Južnoslovenská
Vingård: Lopata, Stavný Háj
Druvsort: Blaufränkisch-baserad blend
Årgång: 2015
Alk.: 11,5 %
Jord: Kalkrik loess
Vinmakning: Druvorna skördas (manuellt) och jäses separat i öppna kar under 6 månader. Pigeage 3 gånger per dag.
Odling: Ekologisk
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 18 månader på gamla fat
Ålder på rankor 10–35 år
Svavel: Liten mängd vid buteljering. Total mägd svavel är 21 mg/l.
Jäst: Naturlig

Appellation:​ Južnoslovenská
Vingård: Lopata, Stavný Háj
Druvsort: Traminer/Devin
Årgång: 2016
Alk.: 11 %
Jord: Kalkrik loess
Vinmakning: Druvorna skördas för hand och förs därefter direkt till källaren. Maceration sker med skalen under 5 veckor. Pigeage 3 gånger per dag.
Odling: Ekologisk
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: Gamla ekfat
Ålder på rankor 10–35 år
Svavel: 20 mg/l vid buteljering
Jäst: Naturlig

Appellation:​ Južnoslovenská
Vingård: Lopata, Stavný Háj
Druvsort: Sauvignon Blanc
Årgång: 2018
Jord: Kalkrik loess
Odling: Ekologisk
Filtrering: Ofiltrerat
Jäst: Naturlig

Appellation:​ Južnoslovenská
Vingård: Lopata, Stavný Háj
Druvsort: Grüner Veltliner
Årgång: 2017
Jord: Kalkrik loess
Odling: Ekologisk
Filtrering: Ofiltrerat
Jäst: Naturlig