Somló Kincse
Här bor László Andrási med sin familj och brukar 1,5 hektar. Jorden är mineralrik och består till stor del av skiffer och basalt. Arbetet i vinmarkerna sker utan kemikalier och man odlar traditionella druvor för området som Furmint, Juhfark, Hárslevelű och Olaszrizling men även Kéknyelü, Budai, Zöldszilváni, Piros Bakator, Királyleányka, Gohér och Sárfehér. Alla viner skördas manuellt och spontanjäser och inga tillsatser förutom liten mängd svavel används. Jäsning sker i demijohns eller ståltank.
Vinerna från Somló Kincse kan inte beskrivas som något annat än en uppvisning i terroir. Här förmedlas till fullo en växtplats alldeles unika uttryck av en väldigt lyhörd vinmakare. Eller som László säger: »Våra viner kan inte simma, springa eller hoppa, så vi tävlar inte med dem. De är inte mode-viner och vi vill inte följa konsumenttrender. Vi försöker främst presentera Somló, druvan och oss själva.«





















