Sziegl Pince

Två timmars bilväg söderut från Budapest ligger byn Hajósi Pincefalu. Runt omkring hittar vi sandiga vingårdar och mer än 1.200 vinkällare ligger nergrävda i sluttningarna. Under kommunismen lämnades dessa vinmarker ifred då man inte kunde använda traktorer med risk för att marken skulle kollapsa på grund av det utbyggda vinkällarsystemet. Här startade Petra och Balázs Sziegl 2012 sin vingård. Båda har studerat vinmakning och medan Balázs tillbringar mesta tiden i vinmarkerna basar Petra över vinmakningen i källaren. De brukar 5 ha helt själva. I vinmarkerna, som omringas av andra grödor och mycket skog, blandas rankor upp med diverse fruktträd, och man odlar mestadels Kadarka men även Kékfrankos, Zweigelt och Kövidinka. Beskärningsmetoder varierar och man praktiserar goblet, guyot eller cordon beroende på druva, klon, läge och ålder på rankan. Mestadels är det sandjord men mindre delar består av loess och lera. Alla druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vid buteljering tillsätter man små doser svavel. Sziegl Pince arbetar ekologiskt och får sin certifiering 2021.

Viner från Sziegl Pince

Årgång: 2019
Alk.: 13,5 %
Appellation: Hajós
Vingård: Hajós- Kolostor-domb/ Hajós- Herreberg, Hajós-Weigataesch
Druvsort: 70% Kékfrankos, 25% Kadarka, 5% Zweigelt
Jord: Loess, lera, sand
Vinmakning: Druvorna har pressats med stjälkar och därefter haft varierande skalkontakt, från några timmar till 2 dagar. Musten har sedan spontanjäst i ståltank.
Odling: Ekologisk
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: På jästfällningen i 5 månader
Svavel: Minimalt vid buteljering
Jäst: Naturlig