I östra Slovenien, cirka 1 timmes bilväg från Ljubljana, ligger Rifnik. Här gör Aci Urbajs några av vinvärldens mest fantastiska viner i ytterst små volymer.
Efter att Aci Urbajs avklarade sin ingenjörsexamen fick han ett knappt hektar mark här av sina föräldrar. Aci kände genast en oerhörd dragning till denna historiska plats och kunde inte motstå att slå sig till ro och börja odla vin. Aci Urbajs lever sitt liv efter Rudolf Steiners lära och har genom sin vinmakning funnit ett av många sätt att få ge uttryck för Rudolfs idéer om att leva i samklang med naturen och kosmos. Redan 1998 började han odla med helt biodynamiska metoder och blev 2000 certifierad – den första i Slovenien! Han har därför kommit att bli något av en landsfader för den yngre generationen som vill lära sig mer om biodynamisk odling. Och för Aci är den biodynamiska hållningen, och det holistiska synsättet, något konkret. Han följer Maria Thuns kalender och applicerar Rudolf Steins teorier – de naturliga preparaten 500 och 501 producerar han själv på gården.För Aci har det blivit en filosofi som vill förstå sambandet mellan växtriket och djurriket och där människan intar inte bara en praktisk roll utan också en spirituell. Brukandet av jorden är samtidigt arkaistiskt och det som garanterar en framtid, och bonden har inte enbart en koppling till den fysiska jorden utan också till kosmiska krafter. Aci har en mycket ”hands-off approach” till sin vinmakning och menar att det är naturen som skapar vinet. Alla viner får ligga 2–3 veckor med skalen i öppna ekfat. Druvorna pressas sedan och får därefter ligga på gamla slovenska ekfat i ett år innan buteljering – inget tillsatt eller borttaget.