Oszkar Maurer

Oszkar Maurer är 4:e generationen vinmakare och bor i den norra delen av Serbien, precis vid gränsen till Ungern, där även häften av vinmarkerna finns. Den andra hälften ligger 13 mil söderut vid berget Fruška Gora i den historiska regionen Srem. Oszkar har en nära relationen de typiskt centraleuropeiska druvorna såsom Blaufränkisch och Furmint men vurmar framförallt för de lokala, nästa utdöda, sorterna Szerémi zöld, Bakator, Mézes fehér och Kövidinka. Han ser det som sin uppgift att rädda dessa sorter och lägger mycket tid på att ta fram de bästa klonerna. Oszkar arbetare ekologiskt i sina vingårdar och utan tillsatser i källaren, något han nästan är ensam om bland sina grannar. Alla viner får spontanjäsa och inga tillsatser förutom lite svavel används i vinmakningen. De röda vinerna är dessutom alltid ofiltrerade.

Viner från Oszkar Maurer

Appellation: Backi Vinogradi-Subotica

Vingård: Fodor
Druvsort: Welschriesling
Årgång: 2017
Alk.: 12,5 %
Jord: Sand, loess
Vinmakning: 14 dagars maceration
HA: 0,9 ha
Odling: Ekologisk certifiering pågår
Filtrering: Ingen filtrering
Uppväxt: På 66 år gamla träfat
Ålder på rankor: 50 år
Svavel: Mindre än 10 mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 1,01 g/l
Övrigt: »Bush vine«-odling

Appellation: Fruska Gora-Srem

Vingård: Remete
Druvsort: Muscat
Årgång: 2017
Alk.: 13,5 %
Jord: Lera, kalksten, vulkanisk sten
Vinmakning: 4 dagars maceration
HA: 0,65 ha
Odling: Ekologisk certifiering pågår
Filtrering: Ingen filtrering
Uppväxt: På 300 liters gamla ekfat
Ålder på rankor: 13 år, sticklingar från väldigt gamla rankor
Svavel: 22,78 mg/l tillsatt
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,94 g/l
Övrigt: Rankorna beskärs enligt royat kordon

Appellation: Fruska Gora-Srem

Vingård: Nagy-Kárász
Druvsort: Riesling
Årgång: 2017
Alk.: 13%
Jord: Lera, kalksten, vulkanisk sten
Vinmakning: 20 dagars maceration. Druvorna, med lite botrytis, skördades tidig oktober.
HA: 0,8 ha
Odling: Ekologisk certifiering pågår
Filtrering: Ingen filtrering
Uppväxt: 18 månader på 500-liters ekfat
Ålder på rankor: 13 år
Svavel: 18,17 mg/l tillsatt
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,41 g/l
Övrigt: »Bush vine«-odling

Appellation: Szerém
Vingård: Nagy Krisztus
Druvsort: PIros Bakator
Årgång: 2016
Alk.: 12 %
Jord: Lera, loess, kalksten
HA: 15
Odling: Ekologiskt
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 16 månader på fat
Ålder på rankor:
Svavel: 43,7 mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,52 g/l

Appellation: Szerém
Vingård: Bánmonostor, Tekenős
Druvsort: Pinot Noir, Feketemuskotály
Årgång: 2017
Alk.: 13 %
Jord: Lera, loess, dolomit
Vinmakning: Jäsning i öppna kar
HA: 15
Odling: Ekologiskt
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: Fat
Ålder på rankor:
Svavel: 51,20 mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,56 g/l

Appellation: Dél-Csongrád
Vingård: Királyhalom Fodor, Nosza Högyek dűlő
Druvsort: Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kadarka
Årgång: 2017
Alk.: 13,5 %
Jord: Sand, loess, lera, lerjord
Vinmakning: Jäsning i öppna kar
HA: 15
Odling: Ekologiskt
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: Fat
Ålder på rankor:
Svavel: 38,14 mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,52 g/l

Appellation: Szerém, Dél- Csongrád
Vingård: Telek, Talán terem
Druvsort: Kadarka
Årgång: 2017
Alk.: 11 %
Jord: Loess, lera, sand
Vinmakning: Jäsning i öppna kar
HA: 15
Odling: Ekologiskt
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: Fat
Ålder på rankor:
Svavel: 67,33 mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 1,15 g/l

Appellation: Dél-Csongrád
Vingård: Nosza Högyek
Druvsort: Kadarka
Årgång: 2017
Jord:  Lera, loess, kalksten
Vinmakning: Jäsning i öppna kar
HA: 15
Odling: Ekologiskt
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: Fat
Ålder på rankor:
Svavel: 54,53 mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,5 g/l

Appellation: Dél-Csongrád
Vingård: Nosza Högyek
Druvsort: Kadarka
Årgång: 2017
Jord:  Lera, loess, kalksten
HA: 15
Odling: Ekologiskt
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: Fat
Ålder på rankor:
Svavel: 1,83 mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,2 g/l
Övrigt: Oszkar Maurer/The Collective

Appellation: Szerém
Vingård: Karlóca, Krisztus
Druvsort:Kadarka, Merlot, Mézes Fehér
Årgång: 2015
Alk.: 13 %
Jord: Lera, loess, kalksten
Vinmakning: Jäsning i öppna kar
HA: 15
Odling: Ekologiskt
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: Fat
Ålder på rankor:
Svavel: 59,14 mg/l
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,62 g/l
Övrigt: Oszkar Maurer/The Collective