Dobogó

Dobogó grundades 1869 och drivs idag av familjföretaget Zwack som även ligger bakom ungerns nationaldryck, bitterlikören Unicum. Isabella Zwack, arvtagerskan till Unicum-imperiet, bildade radarpar med den meriterade vinmakaren Attila Domokos när de för ca 10 år sedan tog över Dobogó Pince. Deras totalt ca 5 hektar ligger spridda över många av Tokajs bästa Grand Cru-lägen och odlas med ekologiska metoder och med låga skördeuttag. De har även startat det modiga projektet att odla Pinot Noir i ett av Tokajs bästa lägen.

Viner av Dobogó

Appellation: Tokaj
Druvsort: Pinot Noir
Årgång: 2013
Alk.: 11 %

Appellation: Tokaj
Vingård: Betsek, Szent Tamás, Úrágya
Druvsort: Furmint
Årgång: 2015
Jord: Vulkanisk, lera
Vinmakning: Klasarna avstjälkas innan pressning. Musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar.Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 8–10 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering.
HA: 4,5
Odling: Ekologisk, ej certifierad
Filtrering: Ja
Uppväxt: 8–10 månader i ungerska 300-liters ekfat
Ålder på rankor: Betsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 år
Svavel: Totalt 69 mg/l
Jäst: Odlad
Restsötma: 1,5 g/l
Annat: Vegan

Appellation: Tokaj
Vingård: Betsek
Druvsort: Furmint
Årgång: 2018
Jord: Vulkanisk, lera
Vinmakning: Klasarna avstjälkas innan pressning. Musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar.Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 8–10 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering.
HA: 4,5
Odling: Ekologisk, ej certifierad
Filtrering: Ja
Uppväxt: 8–10 månader i ungerska 300-liters ekfat
Ålder på rankor: 45 år
Svavel: Totalt 77 mg/l
Jäst: Odlad
Restsötma: 3,9 g/l
Annat: Vegan

Appellation: Tokaj
Vingård: Betsek, Szent Tamás, Úrágya
Druvsort: Furmint 70%, Hárslevelű 20%, Sárgamuskotály 10%
Årgång: 2013
Jord: Vulkanisk, lera
Vinmakning: Klasarna till basvinet är 50% gröna druvor, 50% botrytisdruvor. Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Musten flyttas därefter till ekfat fär jäsning. Under tiden plockas nya botrytisdruvor och när basvinet jäst färdigt tillsätts dessa under 24 timmar. Därefter sker ny pressning och ny fermentering tar vid. När andra jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 18–30 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering.
HA: 4,5
Odling: Ekologisk, ej certifierad
Filtrering: Ja
Uppväxt: 18-30 månader i ungerska och franska 300-litersfat
Ålder på rankor: Betsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 år
Svavel: Totalt 256 mg/l
Jäst: Odlad
Restsötma: 124,6 g/l
Annat: Vegan

Appellation: Tokaj
Vingård: Betsek, Szent Tamás, Úrágya
Druvsort: Furmint 75%, Hárslevelű 25%
Årgång: 2016
Jord: Vulkanisk, lera
Vinmakning: Klasarna är 50% gröna druvor, 50% botrytisdruvor, vilka avstjälkas utan att druvorna går sönder. Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 12–18 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering.
HA: 4,5
Odling: Ekologisk, ej certifierad
Filtrering: Ja
Uppväxt: 18-30 månader i ungerska och franska 300-litersfat
Ålder på rankor: Betsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 år
Svavel: Totalt 221 mg/l
Jäst: Odlad
Restsötma: 108,4 g/l
Annat: Vegan