Reka Koncz

Annamaria utbildade sig först till oenolog i Deberecen i Ungern för att sen fortsätta med studier i Köpenhamn där hon också fann kärleken. Efter att ha jobbat på diverse vinbarer i Köpenhamn och gjort praktik i både Italien, Slovenien och Frankrike blev frestelsen för stor och hon ville pröva sina egna vingar och göra vin. Hon lyckades lägga vantarna på 3 hektar övergivna vingårdar i Barabás, i nordöstra Ungern lite öster om Tokaj, i närheten av där hon växte upp. 2016 är hennes första kommersiellt sålda årgång och hennes viner har redan letat sig på några av de bästa restaurangerna runt om i Europa. Vi kommer få se mer av henne i framtiden! Alla bilder är tagna av Tilo Wiedensohler.

Viner av Reka Koncz

Appellation: Barabás, Bükk
Alk.: 12 %
Vingård: Tipét, Kiskováks, Batka
Druvsort: 70% Királyleányka, 20% Riesling, 10 % annat (som ex Furmint, Hárslevelű)
Årgång: 2018
Jord: Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera.
Vinmakning: Efter avstjälkning 1 dags skalkontakt, därefter press med korgpress.
HA: Totalt 2,7 ha
Odling: Ekologisk, regenerativ
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1000 L plastbehållare innan buteljering höst 2019
Ålder på rankor: 40–100 år
Svavel: Totalt 23 mg/l (inklusive naturligt och tillsatt)
Jäst: Naturlig
Restsötma: 1,5 g/l

Appellation: Barabás, Bükk
Alk.: 12 %
Vingård: Tipét, Kiskováks, Batka
Druvsort: 70% Királyleányka, 20% Riesling, 10 % annat (som ex Furmint, Hárslevelű)
Årgång: 2018
Jord: Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera.
Vinmakning: 1 dags skalkontakt (hela klasar), därefter press med korgpress
HA: Totalt 2,7 ha
Odling: Ekologisk, regenerativ
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1000 L plastbehållare innan buteljering höst 2019
Ålder på rankor: 40–100 år
Svavel: Totalt 19 mg/l (inklusive naturligt och tillsatt)
Jäst: Naturlig
Restsötma: 1,6 g/l

Appellation: Barabás, Bükk
Alk.: 12 %
Vingård: Tipét, Kiskováks, Batka
Druvsort: 70% Királyleányka, 20% Riesling, 10 % annat (som ex Furmint, Hárslevelű)
Årgång: 2018
Jord: Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera.
Vinmakning: Efter avstjälkning 5 dagars skalkontakt, därefter press med korgpress.
HA: Totalt 2,7 ha
Odling: Ekologisk, regenerativ
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1000 L plastbehållare innan buteljering höst 2019
Ålder på rankor: 40–100 år
Jäst: Naturlig

Appellation: Mátra
Alk.: 12 %
Vingård: Manósi
Druvsort: 70% Hárslevelű (köpta druvor), 30% Királyleányka, Riesling, Furmint, Hárslevelű (egna druvor)
Årgång: 2018
Jord: Vulcanic andezite base soil with brown forest topsoil
Vinmakning: 3 veckors delvis kolsyrejäsning för de egna druvorna, 5 dagars skalkontakt på Hárslevelű, fermenterade separat.
HA: 0,5 ha
Odling: Ekologisk, regenerativ
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1000 L plastbehållare innan buteljering höst 2019
Ålder på rankor: ~15 år
Jäst: Naturlig

Appellation: Mátra
Alk.: 12 %
Vingård: Manósi
Druvsort: Kékfrankos
Årgång: 2018
Jord: Vulcanic andezite base soil with brown forest topsoil
Vinmakning: 14 dagars skalkontakt varav 20% hela klasar.
HA: 4,2 ha
Odling: Ekologisk, regenerativ
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1000 L plastbehållare innan buteljering höst 2019
Ålder på rankor: ~15 år
Svavel: Minimalt tillsatt
Jäst: Naturlig
Restsötma: 1 g/l

Appellation: Barabás, Bükk
Alk.: 12 %
Vingård: Tipét, Kiskováks, Batka
Druvsort: 70% Királyleányka, 20% Riesling, 10 % annat (som ex Furmint, Hárslevelű)
Årgång: 2018
Jord: Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera.
Vinmakning:1 dags skalkontakt på avstjälkade druvor. Buteljeras inte helt utjäst (15 g/l socker kvar) under vintern när jäsning går långsammare pga lägre temperatur.
HA: Totalt 2,7 ha
Odling: Ekologisk, regenerativ
Filtrering: Ofiltrerat
Uppväxt: 1000 L plastbehållare innan buteljering höst 2019
Ålder på rankor: 40–100 år
Svavel: Minimalt tillsatt
Jäst: Naturlig
Restsötma: 0,5 g/l