Attila Homonna

Attila bedriver sedan 2005 ekologisk odling på ca 5 hektar i Erdöbenye i Tokaj. Hans vinmakning skiljer sig markant från gängse stil i regionen – i stället för kraft och fruktsötma så bygger han sina viner med finess, tydlig mineralitet och hög syra. Tidig skörd och lång jäsning i sval källare är några av hans metoder. Han jobbar uteslutande med gamla vinstockar och låga skördeuttag. Uppväxt sker i gamla fat tills Attila tycker att de är redo att buteljeras och släppas.

Viner från Attila Homonna

Appellation: Tokaj
Druvsort: Furmint/Hárslevelü
Årgång: 2017
Alk.: 13,5 %
HA: Totalt 6 ha
Odling: Ekologisk
Uppväxt: 12 månader på fat
Jäst: Naturlig
Övrigt: Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.

Appellation: Tokaj
Druvsort: Furmint/Hárslevelü
Årgång: 2015
Jäst: Naturlig
Vinmakning: Klasarna är avstjälkade och pressade med lågt tryck (1 bar) i en korgpress. Långsam jäsning under hela 5 månander på gamla ungerska och österrikiska fat.
HA: Totalt 6 ha
Odling: Ekologisk
Jäst: Naturlig
Övrigt: Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.

Appellation: Tokaj
Druvsort: Furmint
Årgång: 2015
Jäst: Naturlig
HA: Totalt 6 ha
Odling: Ekologisk
Jäst: Naturlig
Övrigt: Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.

Appellation: Tokaj
Druvsort: Furmint/Hárslevelü/Muscat
Årgång: 2016
Vinmakning: 3 delar senskördade druvor, 2 delar Szamarodni där 40% av klasarna är bortytiserade, och 1 del med 100% aszú-bär. Dessa delar vinifierades separat för att slutligen blandas.
HA: Totalt 6 ha
Odling: Ekologisk
Jäst: Naturlig
Övrigt: Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.

Appellation: Tokaj
Druvsort: Furmint/Hárslevelü/Muscat
Årgång: 2016
Alk.: 12 %
Svavel: 35 mg/l vid buteljering.
Vinmakning: Klasarna är avstjälkade och har fått ligga med skalen i ca 10 dagar innan de pressas.
HA: Totalt 6 ha
Odling: Ekologisk
Uppväxt: Ett par månader på stora ekfat samt ståltank.
Jäst: Naturlig
Övrigt: Homonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.