Hoppa till innehållet
Wine Waves
  • Wine Waves
  • Vinbönder
  • Restaurangkund
  • Privatkund
  • Kontakt
Meny Stäng

Attila Homonna

2005 dundrade Attila Homonna in på vinvärldskartan. Det var då han grundade sin 4,5 hektar stora, eller ska vi säga lilla, vingård i byn Erdőbénye i Tokaj. Då var Erdőbénye en ödslig by och att påstå att ingen brydde sig nämnvärt om vinmarkerna häromkring är ingen överdrift. Idag ser det helt annorlunda ut och det tack vare Attila. Varför detta avtryck då? Jo, dels har Attila bevisat områdets terroir, och det med en vinmakning skiljer sig markant från gängse stil i regionen – i stället för kraft och fruktsötma så bygger han sina viner med finess, tydlig mineralitet och hög syra. Tidig skörd och lång jäsning i sval källare är några av hans metoder. Han jobbar dessutom uteslutande med naturlig jäst, gamla vinstockar och låga skördeuttag. Uppväxt sker i gamla fat tills Attila tycker att de är redo att buteljeras och släppas. I markerna arbetar Attila själv tillsammans med en anställd enligt ekologiska principer. Det här är eleganta sofistikerade viner med stor lagringspotential. Homonna gör 3 torra Tokaj-viner per år: ett vingårdsvin (en blend på Furmint-Hárslevelű) samt två viner på druvan Furmint från de två olika vingårdslägena Határi samt Rány. Till det kommer söta viner, antingen senskördade eller aszú (dvs botrytis).
Homonna capture_WINEwaves5267_WW_maj_20
Homonna1
LandVinbondeViner%AppellationVingårdDruvsortÅrgångJordVinmakningHAOdlingFiltreringUppväxtÅlder på rankorSvavelJästRestsötmaÖvrigt
UngernAttila HomonnaFurmint/Hárslevelü 13,5%TokajFurmint/Hárslevelü 2017Totalt 6 haEkologisk12 månader på fatNaturligHomonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.
UngernAttila HomonnaTokaji 2015TokajFurmint/Hárslevelü 2015Klasarna är avstjälkade och pressade med lågt tryck (1 bar) i en korgpress. Långsam jäsning under hela 5 månander på gamla ungerska och österrikiska fat.Totalt 6 haEkologiskNaturligHomonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.
UngernAttila HomonnaHatari TokajFurmint 2015Totalt 6 haEkologiskNaturligHomonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.
UngernAttila HomonnaEdes Harmas, 500 ml TokajFurmint/Hárslevelü/Muscat20163 delar senskördade druvor, 2 delar Szamarodni där 40% av klasarna är bortytiserade, och 1 del med 100% aszú-bär. Dessa delar vinifierades separat för att slutligen blandas.Totalt 6 haEkologiskNaturlig111g/lHomonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.
UngernAttila HomonnaKékfrankos, MAG 12%BalatonBlaufränkisch 2017Klasarna är avstjälkade och har fått ligga med skalen i ca 10 dagar innan de pressas.Totalt 6 haEkologiskEtt par månader på stora ekfat samt ståltank.35 mg/l vid buteljering.NaturligHomonnas stil skiljer sig från vad man vanligen associerar med Tokaj – tidig skörd och lång jäsning i sval källare är båda bra exempel på detta.
UngernBencze BirtokKék IIBalatonKek Bakator2019Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltreratInget tillsattNaturlig
UngernBencze BirtokHárslevelü 2019BalatonHárslevelü2019Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltreratInget tillsattNaturlig
UngernBencze BirtokAutochton 201912%BalatonTemplomdombi35% Furmint / 49% Hárslevelü / 16% Kéknyelü2019Basalt, lera, sand och sandstenDruvorna skördades 5:e, 17:e och 19:e september. 50% Hárslevelü avstjälkades och jäste i 8 dagar i öppna kar. Resterande del Hárslevelü samt Furmint och Kéknyuelü pressades med hela klasar och jäste i amforor.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat9 månader på jästfällningen5 årInget tillsattNaturlig
UngernBencze BirtokBlau 201911,5%BalatonTemplomdombiBlauburger2019Basalt, lera, sand och sandstenDruvorna skördades 6e september. Hela klasar påbörjade maceration carbonique i öppna kar. Efter 4 dagar fottrampade man druvorna och efter ytterligare 12 dagars jäsning så pressade man.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat6 månader på ståltank.5 årInget tillsattNaturlig
UngernBencze BirtokPinot Blanc 201912%BalatonTemplomdombiPinot Blanc2019Basalt, lera, sand och sandstenEkologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltreratInget tillsattNaturlig
UngernBencze BirtokFurmint 201912%BalatonTemplomdombiFurmint2019Basalt, lera, sand och sandstenDruvorna skördades i början av september. Hel aklasar pressades för att sedan jäsa i amforor av olika stolek. Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat9 månader på amforo av olika storlek.5 årInget tillsattNaturligFör detta vin så valde man ut de 3 kärl man tyckte var mest intressanta. Resterande delar hittar man i cuvéen Autochthon.
UngernBencze BirtokVirgo 201911,5%BalatonRókalyukiPinot Noir2019Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basaltDruvorna skördades 2a september. Hela klasar pressades för att sedan genomgå jäsning på 228-liters franska ekfat. Efter jäsning fylldes faten på till 95% så ett jästlager kunde bildas på ytan.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat9 månder på jästfällningen utan batonnage.22 årInget tillsattNaturlig
UngernBencze BirtokKéknyelü 201912%BalatonTemplomdombiKéknyelü2019Basalt, lera, sand och sandstenDruvorna skördades under andra halvan av september. Därefter pressades hela klasar och jäsning skedde i 750-liters amforor.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat10 månader på jästfällningen i 750-liters amforor.Inget tillsattNaturligFör detta vin så valde man ut de 3 kärl man tyckte var mest intressanta. Resterande delar hittar man i cuvéen Autochthon.
UngernBencze BirtokRiesling 201911,5%BalatonTemplomdombiRiesling2019Basalt, lera, sand och sandstenDruvorna skördades 11:e-12:e september. Hela klasar pressades och jäsning skeddei amforor och slavonska ovala ekfat om 1.500 liter.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltreratPå jästfällningen5 årInget tillsattNaturlig
UngernBencze BirtokChenin 2019BalatonMásfélChenin Blanc2019Basalt, lera, sand och sandstenEkologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltreratInget tillsattNaturlig
UngernBencze BirtokPinot Noir 201911,5%BalatonRókalyukiPinot Noir2019Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basaltDruvorna skördades 2a september. Klasarna avstjälkades och efter 3 dagar i öppna kar fot- och handtrampades druvorna. Efter 10 dagars jäsning skedde varsam pressning.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat30% på franska ekfat om 228-liter, resterande del på ståltank och amforor, i 8 månader.22 årInget tillsattNaturlig
UngernBencze Birtok"R" Blanc de Noirs Brut Nature12%BalatonPinot Noir2014Method traditionelle. Basvinet har jäst på ekfat. Ingen dosage.Ekologisk4 år på fällningen i flaskaNaturlig
UngernBencze Birtok"Gemini II" Blanc de Noirs Extra Brut12%BalatonPinot Noir2013Method traditionelle. Basvinet har jäst på ståltank. 3 g dosage.Ekologisk5 år på fällningen i flaska
UngernBencze BirtokRózsakő 201811,5%BalatonMásfélRózsakő2018Basalt, lera, sand och sandsten2/3 hela klasar vilka pressades långsamt för att därefter jäsa på ekfat. 1/3 jäste i hela klasar i öppna kar under koldioxid i 3 veckor.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltreratPå fat under ett år. Totalt 2 fat gjordes. Det ena toppades upp medan uppväxt det i det andra fatet skedde under flor (non-ouillé). 6 årInget tillsatt, totalt 8 mg/lNaturlig
UngernBencze BirtokAries 201712%BalatonTemplomdombiRiesling2017Brun skogsjord med basalt och tuffHela klasar påressas och därefter sker jäsning samt 2 års uppväxt i amfora. Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat2 år på amfora41 årInget tillsatt, totalt 14 mg/lNaturlig5g/l
UngernBencze BirtokRiesling11,5%BalatonTemplomdombiRiesling2018Kompakt basalt med inslag av tuff, sandstenPressat med stjälkar. Därefter tio månader på jästfällningen.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat10 månader i amfora4–43 årInget tillsatt, totalt 8 mg/lNaturlig
UngernBencze BirtokChenin12%BalatonMásfélChenin Blanc2018Basalt, lera, sand och sandstenPressat med stjälkar. Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltreratAmfora (330 liter)/gamla ekfat (300–400 liter)5 årInget tillsatt, totalt 8 mg/lNaturlig
UngernBencze BirtokPinot Noir 201811,5%BalatonRókalyukiPinot Noir2018Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basaltTio dagars äsning i öppna kar utan stjälkar.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat5 månader i ståltank20 årTotalt 11 mg/lNaturlig
UngernBencze BirtokPinot Noir Atlas11,5%BalatonRókalyukiPinot Noir2018Brun skogsjord, lera, sand, sandsten med basaltTio dagars jäsning i öppna kar – 50% med stjälkar, 50% macération carbonique.Ekologisk och biodynamisk. Demeter-certifieradOfiltrerat2.500-liters ekfat i 6 månader20 årTotalt 6 mg/lNaturlig
UngernBencze BirtokPinot Noir Atlas 2019Balaton
UngernBott PinceKulscár TokajHárslevelü2017VulkaniskTotalt 8 haGamla ungerska ekfat om 220 literNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBott PinceHatári TokajFurmint 2017VulkaniskTotalt 8 haGamla ungerska ekfatNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBott PinceElöhegy13%TokajFurmint/Hárslevelü 2017VulkaniskTotalt 8 haGamla ungerska ekfatNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBott PinceCsontos 13%TokajFurmint 2017VulkaniskTotalt 8 haGamla ungerska ekfatNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBott PinceTelekiTokajFurmint/Hárslevelü 2017VulkaniskTotalt 8 haGamla ungerska ekfatNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBott PinceA Három Gracia Dry TokajFurmint/Hárslevelü 2016VulkaniskDetta vin görs i sammarbete med två av Judits vänner som och är vinmakare på Nobilis respektive Kikelet. De tre vinmakarna gör vin separat och sen väljer de tillsammans ut fat från varandra som de sedan blandar ihop.Totalt 8 haGamla ungerska ekfatNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBott PinceA Három Gracia ÈdesTokajFurmint/Hárslevelü/Muscat2016VulkaniskDetta vin görs i sammarbete med två av Judits vänner som och är vinmakare på Nobilis respektive Kikelet. De tre vinmakarna gör vin separat och sen väljer de tillsammans ut fat från varandra som de sedan blandar ihop. I grunden är det söta senskördade druvor med ett minimalt inslag av botrytis.Totalt 8 haGamla ungerska ekfatNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBott PinceBott-Rytis, 375 mlTokajFurmint/Hárslevelü/Muscat2016VulkaniskTotalt 8 haGamla ungerska ekfatNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBott PinceSzamorodni, 375 mlTokajFurmint/Hárslevelü/Muscat2013VulkaniskTotalt 8 haGamla ungerska ekfatNaturligVingårdarna ligger utspridda på sluttningarna runt byarna Erdőbénye och Olaszliszka där marken är mycket mager och vilar på en vulkanisk grund.
UngernBudaházyTokaji cuvée Szt. Tamás10,5%Tokaj-MádSzent TamásFurmint 80%/Hárslevelű 20%2018Ryolit12 timmars skalkontakt0,85Inga herbicider eller pesticiderLätt filtrering10 månader på nya 500-liters ungerska ekfatSnitt på 30 år180 mg/l totalNaturlig120 g/l
UngernBudaházyTokaji cuvée Szt. Tamás12%Tokaj-MádSzent TamásFurmint 80%/Hárslevelű 20%2017Ryolit12 timmars skalkontakt0,85Inga herbicider eller pesticiderLätt filtrering10 månader på nya 500-liters ungerska ekfatSnitt på 30 år180 mg/l totalNaturlig120 g/l
UngernBudaházyTokaji Furmint ÉdesTokaj-MádNyúlászó-Szent Tamás-KishegyFurmint2017Ryolit med inslag av tuff och lera12 timmars skalkontakt3Lätt filtrering10 månader på gamla 500-liters ungerska ekfatSnitt på 30 år160 mg/l totalNaturlig135 g/l
UngernBudaházySzamorodniTokaj-MádSzent Tamás-KishegyFurmint2015Ryolit med inslag av tuff och lera12 timmars skalkontakt1,85Lätt filtrering20 månader på gamla 200- och 400-liters ungerska ekfatSnitt på 30 år185 mg/l totalNaturlig90 g/l
UngernBudaházyNyúlászó 13%Tokaj-MádNyúlászóHárslevelű2018Ryolit0,3Lätt filtrering9 månader på nya 500-liters ungerska ekfat51 år50 mg/l totalNaturlig
UngernBudaházyTokaji Aszú 6 puttonyos 2013Tokaj-Mád2013
UngernDobogóIzabella Utca 11%TokajPinot Noir 2013
UngernDobogóEstate TokajBetsek, Szent Tamás, ÚrágyaFurmint 2015Vulkanisk, leraKlasarna avstjälkas innan pressning. Musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar.Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 8–10 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering.4,5Ekologisk, ej certifieradJa8–10 månader i ungerska 300-liters ekfatBetsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 årTotalt 69 mg/lOdlad1,5 g/lVegan
UngernDobogóBetsék TokajBetsekFurmint 2018Vulkanisk, leraKlasarna avstjälkas innan pressning. Musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar.Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 8–10 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering.4,5Ekologisk, ej certifieradJa8–10 månader i ungerska 300-liters ekfat eller 2 år i gamla fat.45 årTotalt 77 mg/lOdlad3,9 g/lVegan
UngernDobogóAszu 5 puttonyos, 500 mlTokajBetsek, Szent Tamás, ÚrágyaFurmint 70%/Hárslevelű 20%/Sárgamuskotály 10%2013Vulkanisk, leraKlasarna till basvinet är 50% gröna druvor, 50% botrytisdruvor. Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Musten flyttas därefter till ekfat fär jäsning. Under tiden plockas nya botrytisdruvor och när basvinet jäst färdigt tillsätts dessa under 24 timmar. Därefter sker ny pressning och ny fermentering tar vid. När andra jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 18–30 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering.4,5Ekologisk, ej certifieradJa18-30 månader i ungerska och franska 300-litersfatBetsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 årTotalt 256 mg/lOdlad124,6 g/lVegan
UngernDobogóSzamorodni, 500 mlTokajBetsek, Szent Tamás, ÚrágyaFurmint 75%/Hárslevelű 25%2016Vulkanisk, leraKlasarna är 50% gröna druvor, 50% botrytisdruvor, vilka avstjälkas utan att druvorna går sönder. Pressning sker efter 12 timmar och musten flyttas till ståltank för kallmacerering vid 6° C under 2–3 dagar. Efter jäsningen är klar tappar man faten, rengör dessa, för att sedan låta vinet växa upp i samma rena fat. Efter 12–18 månader renas vinet med bentonit och filtreras innan buteljering.4,5Ekologisk, ej certifieradJa18-30 månader i ungerska och franska 300-litersfatBetsek: 45 år, Szent Tamás: 25 år, Úrágya 10–15 årTotalt 221 mg/lOdlad108,4 g/lVegan
UngernGábor KarnerTavasszal a föld 14%MátraBlaufränkisch 2013
UngernGrál PinceKadarka 12%TolnaKadarka 2016Kalksten, leraManuell skörd, 4 dagars kallmacerering i ståltank, 4 veckor i öppet kar.1EkologiskIngen filtrering10 månader i 400-liters franska ekfat6 år5mg/l vid buteljeringNaturlig
UngernGrál PincePelzberg 12,5%TolnaPelzbergBlaufränkisch 2015Kalksten, lera, loessManuell skörd, 2 dagars kallmacerering i ståltank, 4 veckor i öppet kar.3EkologiskIngen filtrering16 månader i 225-litersfat av ungersk och fransk ek.6 år5mg/l vid buteljeringNaturlig
UngernGrál PinceAmfóra Kadarka 201812%TolnaPelzbergKadarka2018Kalksten, lera, loessManuell skörd. Druvorna pressades och jäste i 16 dagar i öppna kar med piegage 3 ggr per dag. Därefter flyttades musten till 160-liters keramiska amphora-kärl.EkologiskIngen filtrering12 månader i amphora samt 11 månader på flaska10–60 årTotalt 57 mg/lNaturligÅrgången gav 210 flaskor
UngernGrál PinceMaestro Reserve 201712%TolnaPelzbergCabernet Franc/Merlot2017Kalksten, lera, loessManuell skörd. 20 dagars jäsning i öppna kar.EkologiskIngen filtrering men klarnat.30 månader på Ungerska 500-liters Zemplén-ekfatTotalt 47 mg/lNaturligÅrgången gav 800 flaskor
UngernGrand vin de Barnag10 Nap12%PécselyRiesling2019Kalksten10 dagars maceration på skalen0,1EkologiskIngen filtrering500-liters ungerska ekfat5 år20 mg/lNaturlig
UngernGrand vin de BarnagBrutal13%BalatonszőlősRiesling2019Kalksten7 dagars maceration på skalen0,2Ingen filtrering400-liters ungerska ekfatNaturlig
UngernGrand vin de BarnagDzsúz 214%AszófőCabernet Franc2019Kalksten14 dagar carbonic maceration0,1EkologiskIngen filtrering500-liters ungerska ekfat16 år15 mg/lNaturlig
UngernHorst HummelHárslevelú 201911%VillánySiklós-VároshegyHárslevelű 20192019Kalk- och mineralrik loessDirektpress0,77Ingen filtreringStåltank35 årNaturlig1,7 g/l
UngernHorst HummelHárslevelú 2018VillánySiklós-VároshegyHárslevelű 20182018Kalk- och mineralrik loessDirektpress, viss botrytis0,77Ingen filtreringStåltank35 årNaturlig1,7 g/l
UngernHorst HummelPortugieser 201812,5%VillányVillány-Csillaghegy, ÖrdögárokPortugieser2018Kalk- och mineralrik loess3 veckors maceration2Ingen filtreringStåltank18 år45 mg/lNaturlig1,8 g/l
UngernHorst HummelKékfrankos 2017VillányNagytótfalu-Verebes RétKékfrankos2017Kalk- och mineralrik loess3 veckors maceration2EkologiskIngen filtreringStåltank18 år21 mg/lNaturlig1,4 g/l
UngernJakabPadi-Hegy TokajFurmint 2015
UngernJakabRány TokajFurmint 2016
UngernLosonciPinot Noir MátraNagyrédePinot Noir 2017LeraEkologisk konvertering
UngernLosonciPinot Noir 13%MátraNagyrédePinot Noir 2018LeraEkologisk konverteringStåltankTotalt 61 mg/lNaturlig
UngernPelle PinceBirtok Furmint12,5%Tokaj- HegyaljaMád, Újhegy, KirályFurmint2017Ryolit, brun leraPelle Pince är medlem i Terra Hungarica och förbinder sig därmed att ej använda artificiell gödning, herbicider, pesticider, samt maskinella hjälpmedel vid skörd. Man får inte heller använda tillsatt jäst, andra tillsatser som encymer, stabilisatorer, näring, eller annan teknisk manipulation.FiltreratStåltankTotalt 90 mg/l4,7 g/l
UngernPelle PincePálinka, 500mlTokaj- HegyaljaMád, Újhegy, KirályFurmintN.VSpritPelle Pince är medlem i Terra Hungarica och förbinder sig därmed att ej använda artificiell gödning, herbicider, pesticider, samt maskinella hjälpmedel vid skörd. Man får inte heller använda tillsatt jäst, andra tillsatser som encymer, stabilisatorer, näring, eller annan teknisk manipulation.
UngernPéter WetzerSpern Steiner 14%SopronSpern SteinerKékfrankos2015Jäsningen sker spontant i öppna ungerska ekfat under 3 veckorEkologisk/biodynamiskOfiltrerat18 månader på jästfällningen i gamla ungerska ekfat.Genomsnitt på 65 årEn mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.NaturligRegionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med mer finess än råstyrka.
UngernPéter WetzerPinot NoirSopronPinot Noir2018Ekologisk/biodynamiskOfiltreratEn mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.NaturligRegionens mikroklimat är betydligt kallare än övriga Ungern vilket resulterar i att skörden sker nästan 3 veckor senare än i övriga landet. Denna långa mognadsprocess resulterar i viner med mer finess än råstyrka.
UngernPéter WetzerFurmint "T"12%SopronFurmint2017Hela klasar som fottrampas. Presssning sker med gammal korgpress. Jäsning sker i öppna ekfat.Ekologisk/biodynamiskOfiltrerat12 månader på nya ekfatEn mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.Naturlig“T” står för Tokaj då Peter köpte druvor av sin vän Attila Homonna I Tokaj. Druvorna kommer från vingården Kassi som är en brant vingård som vilar på vulkanisk jordmån.
UngernPéter WetzerFurmint "T" 201813,5%SopronFurmint2018Hela klasar som fottrampas. Presssning sker med gammal korgpress. Jäsning sker i öppna ekfat.Ekologisk/biodynamiskOfiltrerat12 månader på nya ekfatEn mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.Naturlig“T” står för Tokaj då Peter köpte druvor av sin vän Attila Homonna I Tokaj. Druvorna kommer från vingården Kassi som är en brant vingård som vilar på vulkanisk jordmån.
UngernPéter WetzerBolondok napja 201913%SopronKékfrankos201924 timmars maceration, därefter jäsning på fat.Ekologisk/biodynamiskOfiltreratUppväxt i 300-liters fat i 6 månader, därefter neutralt kar. Ingen klarning eller filtrering.En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.
UngernPéter WetzerPeter Weiss 201913%SopronZöldveltelini (G.V)20191 dags maceration på avstjälkade klasar. Pressad i korgpress och därefter jäsning på 500-litersfat.Ekologisk/biodynamiskOfiltreratUppväxt på ståltank.En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.
UngernPéter WetzerPinot Noir 201913%SopronPinot Noir20193 veckors maceration med låg extraktion. Pressat med korgpress.Ekologisk/biodynamiskOfiltreratEn mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.
UngernPéter WetzerSág 201912,5%SopronOlaszrizling fieldblend2019Fottrampade druvor som sedan pressts i korgpress. Jäsning på 500-liters- samt 225-litersfat.Ekologisk/biodynamiskOfiltrerat10 månaders uppväxt i fat på jästfällningen utan batonnage. Buteljeras utan klarning eller filtrering.En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.
UngernPéter WetzerKékfrankos 201813%SopronKékfrankos20183 veckors maceration med låg extraktion. Pressat med korgpress.Ekologisk/biodynamiskOfiltreratUppväxt på 300-, 500- och 1000-litersfat i ett år. Buteljerat utan klarning eller filtrering.En mikroskopisk dos innan jäsning, samt minimalt vid buteljering.
UngernRéka Koncz (In) Return11%–Fieldblend från Tipét, Kiskovács, Batka70% Királyleányka/20% Riesling/10% annat (som ex Furmint, Hárslevelű)2019Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera.Delvis direktpress, delvis upp till 1 dags skalkontakt (hela klasar). Därefter press med korgpress.Alla tre vingårdar tillsammans 3,5 haEkologiskt certifierad from 2020, regenerativOfiltreratPlastkärl på 1000 liter40–100 år~10 mg tillsattNaturlig0,5 g/l
UngernRéka Koncz Óra11%–Fieldblend från Tipét, Kiskovács, Batka70% Királyleányka/20% Riesling/10 % annat (som ex Furmint, Hárslevelű)2019Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera.50% hela klasar med 3 veckors maceration på skalen, 50% avstjälkade klasar med 2 veckors maceration på skalen. Press med korgpress.Alla tre vingårdar tillsammans 3,5 haEkologiskt certifierad from 2021, regenerativOfiltreratPlastkärl på 1000 liter40–100 årTotalt 15 mg/lNaturlig0,5 g/l
UngernRéka Koncz Eastern Accents11%–70% Hárslevelű (köpta druvor)/30% Királyleányka, Riesling, Furmint, Hárslevelű (egna druvor)2019Vulkanisk andesit70% Hárslevelű utan stälkar med 5 dagars maceration på skalen, samt 30% Királyleányka, Riesling och Furmint avstjälkat med 2 veckors maceration på skalen. Press med korgpress.0,5 haEkologiskOfiltreratPlastkärl på 1000 liter~15 årTotalt 15 mg/lNaturlig0,6 g/l
UngernRéka Koncz A Change of Heart12%–ManósiKékfrankos2019Vulkanisk andesit2,5 veckas maceration i öppna kar varav 20% är hela klasar. 1 pigeage dagligen. Press med korgpress.4,2 haEkologiskOfiltreratPlastkärl på 1000 liter~15 år~10 mg tillsattNaturlig0,9 g/lKöpta druvor
UngernRéka Koncz Robin, pet-nat12%–Batka70% Királyleányka/20% Riesling/10 % annat (som ex Furmint, Hárslevelű)2019Vulkanisk riolit och tufa. Toppskick mestadels lera.Några timmars skalkontakt. Pressning sker med avstjälkade druvor. Vinet buteljeras med 15–17 g socker och jäser sedan klart på flaska.Alla tre vingårdar tillsammans 3,5 haEkologiskt certifierad from 2020, regenerativOfiltreratPlastkärl innan tidig buteljering40–100 år~10 mg tillsattNaturlig–0,5 g /l
UngernSamuel TinonFurmint Birtokbor TokajFurmint2014
UngernSamuel TinonDry Szamorodni TokajFurmint (90%)/Hárslevelü (10%)2003Loess, riolitTorrt vin gjort på botryt-druvor5Inga herbicider och manuellt arbete i vinmarkernaJa7 år och 6 månader under flor på 220-liters ungerska ekfat100+100 mg/lNaturlig
UngernSamuel TinonDry Szamorodni     TokajFurmint (90%)/Hárslevelü/Muscat2009Loess, riolitTorrt vin gjort på botryt-druvor5Inga herbicider och manuellt arbete i vinmarkernaJa7 år och 6 månader under flor på 220-liters ungerska ekfat100+100 mg/lNaturlig
UngernSomló KincseJuhfark 2017 11,5%Nagy-SomlóJuhfark2017BasaltDruvorna skördades vid två olika tillfällen från två olika delar av vingården.EkologiskOfiltrerat8 månaders uppäxt på jästfällningen i ståltank.NaturligÅrgången gav 300 flaskor
UngernSomló KincseApáink Emléke 2018 12,5%Nagy-SomlóBlend på 13 druvor som ex Piros Bakator, Kék Bakator, Furmint, Sárfehér.2018BasaltAlla 13 druvor har jäst separat i demijohns.EkologiskOfiltreratEfter jäsning blandas alla druvorna och växer upp på jästfällning i ståltank under 8 månader.Totalt 35 mg/lNaturligÅrgången gav 800 flaskor
UngernSomló KincseSárfehér11,5%Nagy-SomlóSárfehér2019BasaltEkologiskOfiltrerat10 månaders uppäxt på jästfällningen i ståltank.Totalt 40 mg/lNaturligÅrgången gav 300 flaskor
UngernSomló KincseTramini 201913%Nagy-SomlóTraminer2019BasaltEkologiskOfiltrerat10 månaders uppäxt på jästfällningen i ståltank.Totalt 35 mg/lNaturligÅrgången gav 350 flaskor
UngernSomló KincseHegyek Virága 201912%Nagy-SomlóKéknyelű/Királyleányka/Szerémi Zöld2019BasaltDe olika sorterna har jäst separat i demijohns.EkologiskOfiltreratEfter jäsning blandas alla druvorna och växer upp på jästfällning i ståltank under 10 månader.NaturligÅrgången gav 300 flaskor
UngernSzászi BirtokPinot Gris 201912%BadacsonySzent György-hegyPinot Gris2019Basalt16 dagars jäsning på tankEkologiskt certifieradFiltrerat2 månader på ståltankTotalt 59 mg/lNaturlig0,7 g/l
UngernSziegl PinceBabel13,5%HajósHajós- Kolostor-domb/ Hajós- Herreberg, Hajós-Weigataesch70% Kékfrankos/25% Kadarka/5% Zweigelt2019Loess, lera, sandDruvorna har pressats med stjälkar och därefter haft varierande skalkontakt, från några timmar till 2 dagar. Musten har sedan spontanjäst i ståltank.EkologiskOfiltreratPå jästfällningen i 5 månaderMinimalt vid buteljeringNaturlig
UngernSziegl PinceÉrsekhalmi Olaszrizling12,5%HajósÉrsekhalmaOlaszrizling2018Loess, sand1 natts skalkontakt, därefter spontanjäsning på använda 500-liters ekfat.Ekologisk, bush-vines.Ofiltrerat6 månader på jästfällning i använda 500-liters ekfatTotalt 47 mg/lNaturlig
UngernSziegl PinceTanulmánybor 212%HajósHársfás-út/HerrebergHárslevelű/Cserszegi Fűszeres2019Loess, lera, sandSenskördad Cserszegi Fűszeres som macererats 2 månaders med Hárslevelű från 2018.EkologiskOfiltrerat6 månader i 140-liters franska terrakotta-amfororTotalt 13 mg/lNaturlig
UngernSziegl PinceHerreberg Kadarka11,5%HajósHerrebergKadarka2019Loess, sandJäsning i öppna kar. Pigeage 2 ggr per dag.Ekologisk, bush-vines.Ofiltrerat5 månader på ekfat.Totalt 21 mg/lNaturlig
UngernSziegl PinceHársfás-út Kékfrankos14%HajósHársfás-útBlaufränkisch2017Loess, sand, lerjordJäsning i öppna kar. Pigeage 2 ggr per dag.EkologiskOfiltrerat14 månader i 500-liters ekfat varav 1/4 var ny ek.Totalt 40 mg/lNaturlig
  • Wine Waves
  • Vinbönder
  • Restaurangkund
  • Privatkund
  • Kontakt